Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sude Taş
Sude Taş
1,018 UP
Üye
4

Kitaplar filme dönüşmeli mıdır?

405 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı

Bu, bir türlü anlaşılamayan ve üzerine dönen tartışmaların çoğunlukla yanlış bir pencereden süregittiği bir konu.

Bakınız size ilginç bir tanım vereceğim. Garip ama aslında her tür sanat dalı için geçerli olan bir tanım. Bir filmin, sanat eseri olup olmadığını nasıl anlar ya da tanımlarsınız? Şöyle: "Bir filmin, başka bir sanata dönüştürülemeyen kısmı, sinemanın sanat olduğu noktadır." Resim, heykel, mimari, tiyatro, dans vs. hepsinde geçerli bu. Tüm sanatların başka bir sanata dönüştürülemeyen kısmı, o sanatın kendine has olan yani asıl sanat olan kısmıdır.

Bu yaklaşıma göre bir edebiyat eseri, sinemaya dönüştürülemez zaten. Bunun anlaşılması lazım. Neden 7 sanat var? Çünkü ancak bu 7 anlatım biçiminin tamamen kendine has ve başka bir sanatta karşılaşılamayan anlatım dinamikleri var. Bir eser, başka bir sanatta başka bir şey olur. Aynısı olmaz, olamaz ve daha güzeli aynısı olmak zorunda değildir. O, kendi anlatım dinamikleri içerisinde iyi ya da kötüdür.

Tüm Reklamları Kapat

Buradan hareketle de hiç bir film, romanın yerini tutmaz. Tutması gerekmez, böyle bir yükümlülüğü yoktur. Siz bir romanı çok seviyorsunuz ve onun filmi mi yapıldı? İzlemeyin. Çünkü o sevdiğiniz romanı perdede/ekranda göremeyeceksiniz. Bu kesin. Tarihteki, iyi olarak kabul edilen edebiyat uyarlamaları, romana çok sadık oldukları için iyi değillerdir. Sanatlar arası geçişlerde sadakat, iyilik kıstası değildir. Bu nedenle de herhangi bir uyarlamadan, aslına sadık olmasının beklenmesi haksızlıktır. Ama herkes bunu bekliyor. Bir uyarlama, aslına sadık olmayınca kötü olarak nitelendiriliyor. Bu yanlış. Çünkü uyarlamanın böyle bir yükümlülüğü yok.

Çok fazla örnek verebiliriz. Stehpen King'in Shining romanını Kubrick uyarladı. Romanla birçok açıdan farklı. Ama film mükemmel. Stephen King, Kubrick için romanımı mahvetti falan dedi. Gitti kendisi romana sadık bir film çekti, kendisinin çektiği film berbat. Ne oldu şimdi?

Örnek çok. Yüzüklerin Efendisi romana sadık ve çok iyi, evet. Ama iyi olmasının sebebi sadakat değil. Sinemanın anlatım özelliklerine göre çok iyi bir film olması.

Herhangi bir uyarlama, kaynak eseri sadece bir çıkış noktası olarak kullanır. Bu hep böyledir. Onun öyküsünü, karakterlerini, duygusunu alır ve onu başka bir şeye dönüştürür. James Bond kitapta gayet ciddi, gerilimli ve sürükleyici bir eserdir. Sinemada ise mizahi, ironik, eğlenceli bir filmdir. Ne oldu şimdi? Kötü mü oldu? Hayır. Uyarlandı. Yorumlandı.

Tüm Reklamları Kapat

Sorunuza gelince: Kitaplar filme dönüşmeli mi? Evet. Dönüşmeli. Çünkü sinema da bir anlatı, edebiyat da. Tiyatro da öyle. Sinema filmlerinin tiyatro uyarlamaları da var, (12 Kızgın Adam, Dolores Claiborne) çizgi roman uyarlamaları da var, (Star Wars) oyun uyarlamaları da var (Alien, Matrix, Terminatör) tüm anlatılar birbirinden beslenir. Tüm sanatlar birbirinden beslenir ama hiç biri, kaynak esere sadık olmak zorunda değildir. Ona kendi yorumunu katabilen ve o sanatın anlatım özellikleri iyi kullanabilenler iyi olarak kabul edilmelidir. Kaynağa illa sadık olanlar değil.

Umarım açıklayıcı olmuştur. Sağlıcakla.[1]

Kaynaklar

  1. Süreyya Çakır. Sinema-Edebiyat Ilişkisi. Alındığı Tarih: 28 Aralık 2023. Alındığı Yer: Dergi Park | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Bence bu çok zor bir soru, maalesef ki kitap uyarlaması filmlerin çok fazlası yüz karası oluyor. Gerçekten kitap okuyucularını da memnun ederek film çekmek büyük bir başarı. Bunun esas sorunu kitapta okuyucuların hayal güçlerine geniş bir alan bırakılması ve akabinde ortaya çıkan ürünün o hayali karşılayamaması. Bir kaç yapıttan örnek vermek istiyorum.

Okuduğum ilk ve tek fantastik seri olan Witcher kitaplarını bitirdikten sonra hemen internete dalıp oyunlarını oynadım. Oyun oynayacak yaşı geçtim ancak özellikle 2. ve 3. oyun kitapları öylesine güzel yansıtmış ki, bir anda kendimi her şeyi bırakıp dağları bayırları izlerken buluyordum. Oyun mükemmeldi ancak kitapların dizi uyarlaması maalesef ki çok başarısız olmuştu.

Bir başka örnek Amerikan Sapığı kitabı Bret Easton Ellis'in en büyük eserlerinden birisidir, Türkiye'de ne çıktığı dönem nede sonrasında ilgi görmemiştir. Ancak kısa bir süre sonra uyarlaması olan hepimizin memelerden bildiği Patrick Bateman adlı başrolüyle film oldukça başarılır ve popüler bir yapıt olmuş dolayısıyla "işte bir kitap film oluyorsa böyle olsun abi" dedirtmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Yine Sususz Yaz, Sapık, Cinnet, Forrest Gump, Yüzüklerin Efendisi, Silo gibi eserler gerçekten iyiki film/dizi olmuşlardır dedirtmiştiler.

Ancak iyiki film olmuş dediklerimizin yanında keşke film çekilmeseymiş dediğimiz yapımlar sayıca çok daha fazla. Bu kaybetme olasılığı çok daha yüksek olan bir kumar.

Bence iyi kitaplar film olmalı, ama usta yönetmelerin elinde.[1]

Kaynaklar

  1. ?. Büyük Ses Getirenler: Kitaptan Uyarlanan Sinema Filmleri. Alındığı Tarih: 28 Aralık 2023. Alındığı Yer: Mapfre | Arşiv Bağlantısı
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close