Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ercan Sezer
Üye 12 Şubat 2024 3 Cevap
2

Kıtalar sürekli hareket ediyorsa neden hiç bir köprü yıkılmıyor?

479 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 13 Şubat 2024

Bunun bir çok sebebi olabilir.

Birincisi köprüler, illa fayların üzerinde, kara parçalarının birbirinden uzaklaştığı ya da kaydığı noktalarda olmayabilir.

İkincisi kıtaların, köprülerin ömürleri süresince yaşadıkları kayma miktarları köprülerin yıkılmalarına sebep olarak kadar büyük değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Üçüncüsü, köprüler yıkılıyordur. İnsanlık tarihi boyunca yapılmış sayısız köprü yıkılmıştır elbette. Bu yıkılmalarının bazılarının sebebi tektonik olaylar olabilir.

Dördüncüsü bu köprüler zaten bu kaymaları emebilecek teknolojilerle inşa edilmişlerdir.

Özetle böyle.

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Orçun Başer
Jeoloji Mühendisiyim. 16 yıldır mesleğimi icra ediyorum. 16 Şubat 2024

Plaka tektoniği kıtaların hareketini açıklayan en geçerli teori. Plaka tektoniğinde tektonik plakalar ya da kıtalar hareket ediyor evet. Ancak bu hareket insanın ömrü boyunca şahit olup takip edebilecegi kadar hızlı değildir. Örneğin Alp Himalaya sisteminin, başka bir deyişle dağ silsilesinin oluşumu 40/45 milyon yıl sürmüştür. Yani okyanus tabanı olan alan 45 milyon yılda bir dağın üzerine gelmiştir diyebiliriz kabaca. Dolayısıyla bu süre bir köprünün kıta hareketleri süreci ile yıkılmasını görebileceğimiz bir süre değildir.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Caner Kocaman
Osmangazi Köprüsünde kalite kontrol mühendisi olarak çalıştım. 19 Eylül

Günümüzde inşa edilen köprülerde "genleşme derzi" (ing: Expansion Joint) uygulamaları kullanılıyor. Bu bağlantılar deprem, aşırı rüzgar, yaz/kış (sıcaklık) değişimi ile meydana gelen uzunluk değişimi vs. gibi etkilere karşı da köprülerin esnekliğini sağlıyor.

Bu hareketli bağlantılar, deprem esnasındaki zemin kaymalarına göre köprünün hareket etmesini sağlıyorlar.

Deprem ve kıta kaymaları beklenen bölgelerdeki genleşme derzleri ve açılma oranları da, beklenen yer hareketlerine göre dizayn ediliyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

İmalat sürecinde deprem gerçekleştiği için kuleler arası mesafe 1 metre açılan ve dizaynı ve imalatı değişen "Akashi Kaikyo" köprüsü ve hikayesi de ilginizi çekebilir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close