Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emine Sultan Sağlam
Üye 21 Haziran 2023 1 Cevap
0

Kişinin ötanazisine bir başkası karar verebilir mi?

501 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İrem Kaplan
İrem Kaplan
130K UP
Biyoloji Öğrencisi 21 Haziran 2023

Ötenazi, genellikle ağır acı çeken veya tedavi edilemez durumda olan hastaların yaşamını sonlandırmak için bir seçenek olarak düşünülür. Bu süreç, kişinin kendi isteğiyle gerçekleşebileceği gibi, bir vasi veya sağlık bakımıyla ilgilenen kişi tarafından da talep edilebilir.

Ötenazi yasal olarak bazı ülkelerde kabul edilirken, diğerlerinde yasaklanmıştır. Yasal olduğu ülkeler arasında Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Kanada, Kolombiya, Avustralya (Victoria eyaleti), Yeni Zelanda (2021 itibarıyla), Almanya (2022 itibarıyla), İspanya (2022 itibarıyla) ve İsviçre'nin bazı bölgeleri sayılabilir. Bununla birlikte, yasal olduğu ülkelerde bile ötenazi uygulaması belirli koşullara tabidir ve sıkı düzenlemelere tabidir. Ötenazi yasal olmadığı ülkelerde ise bu tür bir uygulama cezai bir suç olarak kabul edilir.

Ötenazi için belirli şartlar genellikle uygulanır. Bunlar arasında, kişinin yetişkin olması, sürekli ve tedavi edilemez bir acı çekmesi, birkaç doktorun onay vermesi, psikiyatrik değerlendirmelerin yapılması ve sağduyulu bir karar verme sürecinin olması gibi kriterler yer alabilir. Yasal düzenlemeler ülkelere göre farklılık gösterir, bu nedenle ötenazi için gereken şartlar ülkeden ülkeye değişebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ötenazi konusu etik ve hukuki tartışmalara yol açan karmaşık bir konudur. Her ülke, toplumun değerlerine, etik kurallarına ve yasal düzenlemelerine bağlı olarak bu konuya farklı yaklaşır.

Kaynaklar

  1. C. TÜRK. Ötenazi Nedir, Ne Demek? Ötenazi Nerede Yasal?. (24 Nisan 2023). Alındığı Tarih: 21 Haziran 2023. Alındığı Yer: CNN TÜRK | Arşiv Bağlantısı
  2. admin. Ötanaziye Ceza Hukuku Açısından Bir Bakış. (25 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 21 Haziran 2023. Alındığı Yer: Ekin Hukuk | Arşiv Bağlantısı
  3. G. Bitiren. Ötanazi: Tıp Dünyasını İkiye Bölen Bu Uygulama Hangi Ülkelerde Yasal?. (24 Mart 2021). Alındığı Tarih: 21 Haziran 2023. Alındığı Yer: ListeList | Arşiv Bağlantısı
  4. A. B. Doğan. Suçu Bildirmeme Suçu Ve Cezası. Alındığı Tarih: 21 Haziran 2023. Alındığı Yer: Avukat Baran Doğan | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close