Bildigimiz kisilik tipleri 4 harften oluşur. Bunun anlami E ya da I sizi neyin sarj ettigi, S veya N yeni bilgiyi nasil aldiginizi, T veya F bilgiyi nasil karsiladiginizi, P veya J karar verme mekanizmanizi tanimliyor.
Ama kişileri örneğin içe dönük veya dışa dönük diye damgalamak kapsayıcılığını düşüreceğini düşünmüşler ki ,sanırım, karakterler şu şekilde listelemiş.
Ne,Ni ,Se, Si, Te,Ti Fe,Fi (örneğin Ne extraverted intuition yani dışadönük içgüdü olarak çevrilebilir) yanlızca biri olmak üzere Ne veya Ni
Ama bunları detaylıca incelemek yerine sorunun cevabına gelelim. Jung dinamigine göre her karakterin bir kişilik tipini oluşturmak adına: birincil(dominant), ikincil(yardımcı dominant), üçüncül ve dördüncü(zayıf) olarak sıralanması gerekir. Buna bağlı olarak karakterlerimizi hangi oranda kullandığımız hangilerinde zayıf olduğumuzu anlamamızı sağlar.
Buna gore bu siralamada birincil olan Dominant ozelligimiz ilk bakis acimizdir ilk ic gudumuzdur. Kullanmasi en dogal gelenidir. Ikincil ozelligimizin gelisiminin genelde erken yaslarda basladigi söylenir. Bu sirayla gider. Zayıf özelliğimiz uzerine calismasi gereken ozelliktir cogu zaman. En zayif anlarimizda bizi kontrol eder. Bundan oturu ancak olgunlugumuzun zirvede oldugu noktada gelistirmeyi basardigimiz karakterdir.
Burada kistas olgunluktur. Olgunlugunu tamamlayamadan yasamini yitiren insanlar da olmustur. Ama kendi yorumumca bunlar zaten icimizde bulundurdugumuz fakat kontrolunu edemedigimiz ozelliklerimizdir. Zaman bize onlari dogru zamanda kullanmayi dogru kullanmayi ogretir.