Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mustafa Direk
Üye
12

Kişiliğin zaman içerisinde evrilebileceği düşüncesi, Myers-Briggs kuramıyla nasıl bir uyum içindedir ya da bu kuramla çelişki içindedir?

Bazı psikolojik teoriler, bireylerin kişiliklerinin belirli yaşantılar, deneyimler veya yaşla birlikte değişebileceğini savunur. MBTI'nin bu dinamik evrime olan yaklaşımı ve kişilik değişikliklerini nasıl ele alıyor?
717 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Khaos &Amp; Seth
2 yıldır mbti üzerine okuyorum(kendi çapımda)

Bildigimiz kisilik tipleri 4 harften oluşur. Bunun anlami E ya da I sizi neyin sarj ettigi, S veya N yeni bilgiyi nasil aldiginizi, T veya F bilgiyi nasil karsiladiginizi, P veya J karar verme mekanizmanizi tanimliyor.

Ama kişileri örneğin içe dönük veya dışa dönük diye damgalamak kapsayıcılığını düşüreceğini düşünmüşler ki ,sanırım, karakterler şu şekilde listelemiş.

Ne,Ni ,Se, Si, Te,Ti Fe,Fi (örneğin Ne extraverted intuition yani dışadönük içgüdü olarak çevrilebilir) yanlızca biri olmak üzere Ne veya Ni

Tüm Reklamları Kapat

Ama bunları detaylıca incelemek yerine sorunun cevabına gelelim. Jung dinamigine göre her karakterin bir kişilik tipini oluşturmak adına: birincil(dominant), ikincil(yardımcı dominant), üçüncül ve dördüncü(zayıf) olarak sıralanması gerekir. Buna bağlı olarak karakterlerimizi hangi oranda kullandığımız hangilerinde zayıf olduğumuzu anlamamızı sağlar.

Buna gore bu siralamada birincil olan Dominant ozelligimiz ilk bakis acimizdir ilk ic gudumuzdur. Kullanmasi en dogal gelenidir. Ikincil ozelligimizin gelisiminin genelde erken yaslarda basladigi söylenir. Bu sirayla gider. Zayıf özelliğimiz uzerine calismasi gereken ozelliktir cogu zaman. En zayif anlarimizda bizi kontrol eder. Bundan oturu ancak olgunlugumuzun zirvede oldugu noktada gelistirmeyi basardigimiz karakterdir.

Burada kistas olgunluktur. Olgunlugunu tamamlayamadan yasamini yitiren insanlar da olmustur. Ama kendi yorumumca bunlar zaten icimizde bulundurdugumuz fakat kontrolunu edemedigimiz ozelliklerimizdir. Zaman bize onlari dogru zamanda kullanmayi dogru kullanmayi ogretir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Soruyla Alakasız Cevap 1 moderatör tarafından eklendi
Kişilik ile ilgili bir cevap verilse de soruya tam olarak bir yanıt yoktur.
3
Fatma Aşılı
Sekreter/ Araştırıyor.

Kişilik, insanın bir bütünlük içinde süreklilik gösteren davranış özellikleri ve çevresine uyum biçimidir.

Kişilik, hem oluşum hem de içerik öğelerini bir arada taşıyan, aynı şekilde hem değişime hem de kararlılığa olanak tanıyan karmaşık ve dinamik bir sistemdir.Kişilik, bireyin kendi açısından, fizyolojik zihinsel ve ruhsal özellikleri hakkındaki bilgisidir.

İnsanın başkaları açısından kişiliği, onun toplum içinde belirli özelliklere ve rollere (göreve) sahip olmasıdır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mislina Novell
sadece cevaplamak istedim

*Öncelikle bilmeliyiz ki, insan psikolojisi karmaşık bir süreçtir ve bu süreç her bireyde farklılık göstere bilir.*

MBTI, kişilik tiplerini tanımlamak ve sınıflandırmak evrimsel bakış açısına pek uymayan bir teori olarak kabul edilir. MBTI, kişilikleri dört temel boyutta (Düşünme-Tutkunluk, Algılama-İntüisyon, Duygusal İfade-Planlama ve Yargılama) sınıflandırır: Duygusal yönelim (I veya E), algısal yönelim (S veya N), karar verme yönelim (T veya F) ve yaşam tarzı (J veya P). MBTI, kişiliğin temel bir yapıya sahip olduğunu savunur ve bu yapının büyük ölçüde sabit olduğunu öne sürer. Yani, bir kişinin MBTI tipi genellikle yaşla veya deneyimlerle değişmez. MBTI'ye göre, kişilik tipleri erken yaşlarda belirlenir ve değişmez. Evrim teorisini de ele alırsak MBTI teorisine karşıt fikirler görürüz.

Evrim teorisi, canlı organizmaların zaman içinde çevreleriyle uyum sağlama sürecini açıklar. Biz insanlar da bu sürecin bir parçasıyız. Hatta en büyük parçasıyız. Atalarımız, farklı çevresel baskılara ve ihtiyaçlara uyum sağlamak için zaman içinde farklı yetenekler kazandılar. Hayatta kalmak için risk almaktan kaçınmak, üreye bilmek için sosyal ilişkiler kurmak v.b. Bu, insan psikolojisinin temelindeki evrimsel bir süreçtir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar, farklı kişilik özellikleri ve eğilimleri geliştirirler, bu da onların belirli bir çevreye uyum sağlama yetenekleriyle ilişkilidir. Örneğin, bir kişinin daha dışa dönük veya daha içe dönük olması, sosyal etkileşimlerle başa çıkma şekillerine ve çevresel baskılara uyum sağlama yeteneklerine dayanır.

Diğer psikolojik teoriler de, kişiliklerin zaman içerisinde değişebileceğini savunur. Örneğin, Erik Erikson'un psikososyal gelişim kuramına göre, insanlar yaşamları boyunca farklı evrelerden geçerler ve kişilikleri bu evrelere göre şekillenir. Diğer bir yaklaşım olan Carl Rogers'ın kendilik kuramına göre, kişilik kişinin deneyimleri ve ilişkileri ile şekillenir ve bu süreç boyunca değişebilir.

Sonuç olarak, MBTI kişilik türleri konusunda belirli bir yapının tanımlanmasına odaklanırken, diğer psikolojik teoriler kişiliklerin zaman içinde değişebileceğini ve gelişebileceğini savunur. Kişiliğin zaman içinde evrilebilir olduğunu ve kişilik değişikliklerinin birçok faktörden etkilenebileceğini unutmamak önemlidir. Kişilik üzerinde etkili olan yaşantılar, deneyimler ve ilişkiler zamanla değişikliklere yol açabilir. Bu nedenle, kişilik konusu oldukça karmaşıktır ve birden fazla teori kişilik gelişimi üzerinde etkili faktörleri açıklamaya çalışır.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close