Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
7

Kırmızı ve mavi renklerinin rakip renkler olarak kalıplaşması Soğuk Savaş'ın bir etkisi midir?

513 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Enes Mert Pehlivan
İlgi alanım

Kırmızı ve mavi, görünür ışık spektrumunun iki ucunda bulunan renklerdir. Zıtlıkları -veya bizim onları zıt olarak algılamamız- başlıca bundan kaynaklanmaktadır. Farklı reseptör hücreler tarafından algılanırlar, aralarındaki yüksek frekans farkından ötürü gözümüzde bulunan fotoreseptörlerin birbirinden en farklı algıladığı renklerdir. Bu renkler kültür, insan psikolojisi, sembolizm gibi nedenlerle de zıt algılanmaktadır. Muhtemelen bunların temelinde de başta bahsettiğim kırmızı ve mavi rengin fiziği yatmakta.

Tarih boyunca insanlar tarafından kırmızı renk sıcağı, ateşi, tehlikeyi, aşkı, öfkeyi; mavi renk soğuğu, suyu, güveni, sakinliği, huzuru temsil edecek şekilde kullanılmıştır. Bu renklerin kültürel olarak böyle zıt kullanılması insanların bilinçaltında nesilden nesile aktarılmıştır.

Renk psikolojisi üzerine yapılan araştırmalar da bu iki rengin insanlarda farklı psikolojik ve fizyolojik tepkiler yarattığını göstermiştir. Kırmızı renk kan basıncını, nabzı, solunumu ve beyin dalgası aktivitesini artırırken mavi renk tam tersi etki göstermektedir. Bu yüzden kırmızı renk tehlike ve öfke gibi güçlü duyguları temsil ederken mavi renk huzuru ve güveni temsil etmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Tasarımcılıkta da genellikle kırmızı ve mavi renkler arasındaki kontrast vurgulanır. Kırmızı ve mavi elemanlar yan yana kullanılarak canlı tasarımlar oluşturulur. Renk teorisinde kırmızı ve mavi tamamlayıcı renkler kabul edilir, bu nedenle beraber kullanıldığında güçlü bir kontrast ve uyum oluştururlar.

Renkler ve uyumlu renkleri.
Renkler ve uyumlu renkleri.
Cornell University

Bir diğer husus da toplumun kırmızı tonu renklere dişil, mavi tonu renklere eril özellikler yüklemesidir ancak bunun bilimsel bir dayanağı yoktur. Her iki cinsiyetteki bireyler bu renklere aynı psikolojik ve fizyolojik tepkileri verirler.[1]

Soğuk Savaş'ta taraf ülkeler olan ABD ve Sovyetler'in renklerini belirleyen unsurlar da genellikle bunlardır. Mavi renk demokratları, muhafazakarları, güveni simgelerken kırmızı renk cumhuriyetçileri, komünizmi, radikal solu simgeler. Yani belirttiğiniz önerme bu renklerin zıt anılmasına neden değil onların zıt anılmalarının sonucu olmaya daha yakın diyebiliriz.

Kaynaklar

  1. C. W. Leo. Why Do People Think Red Is The Opposite Of Blue?. (23 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Color With Leo | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hamdi Mutlu
araştırdım

Kırmızı ve mavi renklerinin rakip olarak kalıplaşması Soğuk Savaş ile doğrudan ilişkili değildir. Ancak, Soğuk Savaş döneminde, özellikle ABD ve Sovyetler Birliği'nin rekabeti bağlamında, renklerin siyasi ve ideolojik anlamları güçlendi. Bu dönemde, kırmızı genellikle komünizmi (Sovyetler Birliği ve onun müttefikleri) simgelerken, mavi daha çok kapitalist ve demokratik Batı'yı (özellikle ABD'yi) temsil ederdi.

Ancak, renklerin karşıtlık simgeleri olarak kullanımı Soğuk Savaş'tan çok daha önceye dayanır. Kırmızı ve mavi renklerinin zıt olarak algılanması, sanat, tasarım ve kültürel simgelerde uzun bir geçmişe sahiptir. Örneğin, renk teorisinde sıcak (kırmızı) ve soğuk (mavi) renkler olarak sınıflandırılır ve bu da onların birbirine zıt olarak algılanmasına katkıda bulunur.

Soğuk Savaş döneminde bu renklerin ideolojik anlamları öne çıksa da, renklerin zıtlık sembolleri olarak algılanması çok daha geniş bir tarihsel ve kültürel bağlama dayanır.

Tüm Reklamları Kapat

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close