Kimyasal reaksiyonlar herhangi iki madde arasındaki elektron alışverişi yada ortaklaşmasıdır. Aslında kimyasal reaksiyonların bir sürü türü vardır fakat biz bu türlerin birkaçını inceleyelim:
Etkileşimler iki temelde incelenir. Zayıf etkileşimler ve güçlü etkileşimler. Zayıf etkileşimler üzerinde durmamıza pek gerek yok. Çünkü zayıf etkileşimler maddenin özelliğini pek değiştirmeyen fiziksel bağdır. Reaksiyon olabilmesi için maddenin kimyasal özelliğinin tamamen değişmesi gerekir. Mesela en bilindik bileşik “su”dur. H2O burada hidrojen(H) ve oksijen(O) elementleri yanıcıdır. Fakat bunların birleşmesiyle oluşan su söndürücüdür.Zayıf etkileşimlerle alakalı sayısal değer verirsek genel olarak bağ enerjisi 40 kj den küçük olur.
GÜÇLÜ ETKİLEŞİMLER:
1) İYONİK BAĞ: Ametal(-) ve metal(+) atomlarının yüklerinin birbirini çekerek oluşturduğu bağdır. Elektron alışverişi ile olur. Mesela: NaF gibi. Na(sodyum 1A gurubunda bulunan metaldir) F(Flor ise 7A grubunda bulunan ametaldir.)
2) KOVALENT BAĞ: İki ametal atomun elektron ortaklaşmasıyla oluşturduğu bileşiktir. Mesela: NH3 N(Azot 5A grubunda bulunan ametaldir.) H (Hidrojen ise 1A grubunda bulunan ametaldir.)
Tabii her bileşik bu şekilde oluşmaz. Mesela 8A grubundaki soygazlar kararlıdır ve doğada atomlar halinde bulunur. Metal ile metal de bileşik yapmaz. Alaşım adı verilen karışımı oluşturular. Fakat metal bağı yapabilirler. Bu bağ da zayıf etkileşime girer. Yanlış bilgi vermemek için pek girmeyeceğim. Fakat ilgimi çeken bir bilgi vereyim. London kuvvetleri soygazlarla ametaller kısa süreliğine etkileşime girerler. Be soygazın bir tarafı kısmen pozitif kısmen negatif olur. Fakat bunun konumuzla alakası pek olmadığı için pek girmeyelim. Başta zayıf etkileşimlerden bahsettiğim için biraz girme ihtiyacı duydum.
Umarım yardımcı olmuştur...
HAYIRLI RAMAZANLAR🌹