Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
492K UP
Üye 29 Mart 2023 1 Cevap
1

Kimyasal reaksiyonlar nasıl gerçekleşir ve bunların türleri nelerdir?

612 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Zeynep Bora
Zeynep Bora
77K UP
9. Sınıf fen lisesi öğrencisi 29 Mart 2023

Kimyasal reaksiyonlar herhangi iki madde arasındaki elektron alışverişi yada ortaklaşmasıdır. Aslında kimyasal reaksiyonların bir sürü türü vardır fakat biz bu türlerin birkaçını inceleyelim:

Etkileşimler iki temelde incelenir. Zayıf etkileşimler ve güçlü etkileşimler. Zayıf etkileşimler üzerinde durmamıza pek gerek yok. Çünkü zayıf etkileşimler maddenin özelliğini pek değiştirmeyen fiziksel bağdır. Reaksiyon olabilmesi için maddenin kimyasal özelliğinin tamamen değişmesi gerekir. Mesela en bilindik bileşik “su”dur. H2O burada hidrojen(H) ve oksijen(O) elementleri yanıcıdır. Fakat bunların birleşmesiyle oluşan su söndürücüdür.Zayıf etkileşimlerle alakalı sayısal değer verirsek genel olarak bağ enerjisi 40 kj den küçük olur.

GÜÇLÜ ETKİLEŞİMLER:

Tüm Reklamları Kapat

1) İYONİK BAĞ: Ametal(-) ve metal(+) atomlarının yüklerinin birbirini çekerek oluşturduğu bağdır. Elektron alışverişi ile olur. Mesela: NaF gibi. Na(sodyum 1A gurubunda bulunan metaldir) F(Flor ise 7A grubunda bulunan ametaldir.)

2) KOVALENT BAĞ: İki ametal atomun elektron ortaklaşmasıyla oluşturduğu bileşiktir. Mesela: NH3 N(Azot 5A grubunda bulunan ametaldir.) H (Hidrojen ise 1A grubunda bulunan ametaldir.)

Tabii her bileşik bu şekilde oluşmaz. Mesela 8A grubundaki soygazlar kararlıdır ve doğada atomlar halinde bulunur. Metal ile metal de bileşik yapmaz. Alaşım adı verilen karışımı oluşturular. Fakat metal bağı yapabilirler. Bu bağ da zayıf etkileşime girer. Yanlış bilgi vermemek için pek girmeyeceğim. Fakat ilgimi çeken bir bilgi vereyim. London kuvvetleri soygazlarla ametaller kısa süreliğine etkileşime girerler. Be soygazın bir tarafı kısmen pozitif kısmen negatif olur. Fakat bunun konumuzla alakası pek olmadığı için pek girmeyelim. Başta zayıf etkileşimlerden bahsettiğim için biraz girme ihtiyacı duydum.

Umarım yardımcı olmuştur...

HAYIRLI RAMAZANLAR🌹

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close