Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Neda Avan
Neda Avan
105K UP
Üye 22 Kasım 2023 1 Cevap
1

Kimyasal bir tepkimede bir bağın yıkılması için bir mol maddeye enerji verirsek hangi bağın kırılacağını tepkime gerçekleşmeden nasıl bilebiliyoruz?

Bir örnekle açıklamak istiyorum, gilikozdan tam olarak belirli bir O kopartmak istiyorum. Gerekli enerjiyi verdim. Fakat bir H kopartmak için gereken enerji ondan az. (1 sigma + 1 pi bağına karşılık 1 sigma bağı) ben enerjiyi verirken gerekli değere ulaşırken H in kopmaycağını nasıl biliyorum.
158 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Moleküler Biyoloji ve Genetik Mezunu 23 Kasım 2023

Kimyasal bir tepkimede hangi bağın kırılacağını önceden bilmemiz, bağ enerjileri ve moleküler yapının anlaşılmasıyla mümkündür. Her kimyasal bağın kırılması için belirli bir enerji miktarı gereklidir, bu da bağ enerjisi olarak bilinmektedir. Bağ enerjileri genellikle deneysel olarak belirlenir ve kimyasal literatürde bulunabilir. Kimyagerler veya biz moleküler biyologlar, bir moleküldeki farklı bağların bağ enerjilerini karşılaştırarak, enerji uygulandığında hangi bağın en kolay kırılacağını tahmin edebilirler. En düşük bağ enerjisine sahip bağ, genellikle tepkime sırasında ilk kırılan bağdır. Moleküler orbital teorisi ve bağ kutuplaşması gibi kavramlar da hangi bağların daha reaktif veya kararsız olduğunu belirlemede kullanılır.

Vermiş olduğunuz örnekte, belirli bir atomu veya atom grubunu seçici bir şekilde uzaklaştırmak için genellikle kimyasal seçicilik prensiplerinden yararlanılır. Enerji miktarını artırarak belirli bir bağın kırılmasını sağlamak yerine, katalizörler ve özgül reaktifler kullanarak belirli reaksiyon yollarını tercih edebiliriz.

[1]Örneğin, glikozdan özgül bir oksijen atomunu çıkarmak istiyorsak, bu reaksiyonu katalize edecek ve oksijen atomunun kopmasını sağlayacak bir enzim veya kimyasal reaktif seçeriz. Bu tür seçicilik, reaktifin moleküler yapıya uyumu ve reaksiyon mekanizması aracılığıyla sağlanır, yani sadece enerji miktarıyla değil, reaktifin kimyasal özellikleriyle de belirlenir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Kelvin Anggara, Kai Huang, Lydie Leung, Avisek Chatterjee, Fang Cheng, John C. Polanyi. (2016). Bond Selectivity In Electron-Induced Reaction Due To Directed Recoil On An Anisotropic Substrate. Nature. | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close