Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ada .
Üye
0

Kimyanın alt dalları nelerdir?

Kimyanın alt dallarının tarihsel gelişimini,inceledikleri durumları ve birbirleri ile ilişkilerini merak ediyorum.
18,835 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Dilan Uray
Dilan Uray
1,755 UP
bu konuda araştırma yaptım

Kimya, bir bilim olarak maddeleri inceleyen önemli bir çalışma yöntemidir. Bu bilimin sayesinde maddelerin değişimleri, yapıları ve bunlara benzer özellikleri ayırt edilmektedir. Ayrıca kimya sayesinde maddelerin ana yapıları daha iyi bir şekilde anlaşılmaktadır. Tabi kimya bilimi kullanılırken bazı dallardan yararlanmak gereklidir. Bu dallara göre yapılan çalışmaların sınırları genişletilmiştir.Kimyanın birçok alt dalı bulunmaktadır. Bu alt dallardan bazıları yaygın olarak kullanılan dallardır. Bu dallara Kimyanın başlıca alt dalları adı verilmiştir. Diğer alt dallar ise yaygın olmasa da çeşitli durumlarda yararlanılan dallardır.

Analitik Kimya

Kimyasal ölçüm yapılan bir dal olarak bilinmektedir. Maddelerin kimyasal bileşimleri, analitik kimyanın başlıca çalışma alanıdır. Analitik kimya ile maddelerin incelenmesine yeni boyutlar kazandırılmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda maddelerin kimyasal bileşimleri dikkate alınarak yeni yöntemler ortaya koyulur.

Tüm Reklamları Kapat

Organik Kimya

Bu kimya dalına 'Karbon Kimya' adı verilmiştir. Özellikle boya, tıp, tekstil ve tarım gibi alanlarda organik kimya devreye girmektedir. Organik kimya, çalıştığı alanlarda karbon bileşiklerini incelemeye yaramaktadır.

Biyokimya

Biyokimya, canlıların yapısını ve bu çevredeki kimyasal olayları inceleyen bir kimya alt dalıdır. Biyokimya'nın temelinde canlılar ve enerji-besin döngüsü vardır. Yapılan çalışmalar bu alanlarda olmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Fizikokimya

Bu kimya türü adından da anlaşılacağı gibi fizik ve kimya arasında kalmış olan bir alt daldır. Sıcaklık, basınç gibi etkileri kimya bakımından inceler. Çalıştığı alan bakımından fizik unsurlarını kullanılmaktadır.

Nükleer Kimya

Bu kimyaya verilen diğer ad çekirdek kimyasıdır. Atom altı düzeyde meydana gelen olayları inceler. Temel konu ise radyoaktifliktir.

Elektrokimya

Elektrik enerjisi ve kimyasal değişimleri inceleyen bir kimya alt dalıdır. Pillerin yapımı ve madenlerin saflaştırılması gibi örnekler verilebilir.

Kimyanın başlıca alt dalları dışında farklı alt dalları da vardır. Bu alt dalları ile birçok alanda kimyadan yararlanıldığı görülmektedir.

Elektrokimya, çevre kimyası, organometallik kimya, adli kimya, teorik kimya, gıda kimyası, tekstil kimyası, farmosötik kimya, jeokimya, agrokimya, foto kimya, astrokimya, atmosfer kimyası, akışkanlar kimyası, tıbbi kimya, polimer kimyası, termokimya ve sanayi kimyası gibi farklı kimya alt dalları da bulunmaktadır.

1,872 görüntülenme
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close