Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Zeynep Özen
Zeynep Özen
12K UP
Üye
1

Kimya dersinin sayısal yanı mı daha zor, sözel yanı mı?

Kimyanın sayısal bir ders olduğunu biliyoruz. Sizce kimyanın sayısal konularında mı öğrenciler daha fazla zorlanıyor yoksa sözel konularında mı? Neden? Birçok kişi kimya hakkında olumsuz düşünüyor ve zorlanıyor peki siz?
1,692 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yusuf İğın
H. sapiens

Alışık olmadığımız semboller ve terimler söz konusu. C’ler, O’lar, benzen sembolü... Günlük hayatta insanlar oldukça basit ve anlaşılır bir iletişimde bulunduklarından kimya, fizik, matematik gibi sayısal terimler ve formüllerle fazladan enerji harcamayı sevmezler, insanoğlunun doğasında ‘basit’e kaçış vardır. Beyin eski mağara insanı beyni olduğu için insanın bu hızlı, özellikle son yüzyıldaki, gelişimine evrimsel olarak ayak uydurmakta sıkıntı çekiyor.

Deneyler! Eğer öğrencilerinize deneyler yaparsanız, yani teoremleri öğretip bir kenara atmak yerine onları somut bir şekilde hafızaya kazırsanız işte o zaman bilgi beyinde öyle bir şekilde kodlanıyor ki bir daha unutulmuyor. Bir şekil travma, ancak olumlu yönde.

Tüm Reklamları Kapat

Hiç unutmam, 5. sınıfta fen bilgisi öğretmenimiz cıvanın ne kadar ağır bir element olduğundan bahsediyordu. Ancak her zaman olduğu gibi sınıf arkadaşlarım derste geyik yapıp pek dinlemiyordu. Ertesi gün öğretmenimiz, 250 ml cıva getirdi. Birkaç kg ağırlığında olduğunu söyleyip sınıftaki herkese verdi. Öğrenciler bu bir bardak boyutundaki şişenin ağırlığını somut olarak hissettiklerinde teoremi yanında duyular yardımıyla o bilgiyi hafızalarına kazımış oldular. Sesin boşlukta yayılmadığını cam kap ve çalar saat ile, bakterileri ve alyuvarları mikroskop ile bize gösterdiği için o anılar hiçbir zaman hafızamdan çıkmaz.

Doğa bilimleri ancak somut örneklerle benimsenir. Formal bilimler de doğa bilimleriyle merak duygusunun pekiştirilmesi sayesinde beyinde bir anlam kazanır. Yoksa, hele ki ülkemizde, bunların hayatta hiçbir işe yaramayan bilgiler olduğuna inanılması kaçınılmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Öğretmenler! Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. - Kemal Atatürk.

Ayrıca kaynaktaki linkten ünlü düşünür Montaigne’nin şaşırmak üzerine düşüncesiden ilham alan Barış Özcan isimli bir Youtuber’ın videosunu bulabilirsiniz. Size farklı bir bakış açısı kazandıracağından eminim. Sevgilerle...

406 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Barış Özcan. 444 Yıllık Tavsiye.... (15 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 15 Şubat 2021. Alındığı Yer: YT | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close