Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Asya Duru Yalçın
Üye
5

Kimi görüntü ve seslerin bizi mutlu etmesinin nedeni nedir? Müzikten veya renklerin konbinasyonundan zevk almak insana özgü bir durum mudur?

256 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Ali
Mehmet Ali
78K UP
psikoloji öğrencisi

Klasik müziğin köpeklerin kaygılarını azaltabilir ayrıca rock müzik köpekleri daha huzursuz yapar. Hayvanların kendilerine özgü işitsel aralıkları vardır bu yüzden bizim dinlediğimiz müzikler onlar için anlamsız olabilir. Bir araştırmada kedilerin işitsel aralıklarına özgü yapılan müzikte bu müziğin klasik ve geleneksel müziğe oranla daha fazla kaygılarında azalma görülmüştür. D[3][3]omuzlar caz ve yüksek sesli müziklerde tedirgin davranış gösteriyorlar. İneklerin klasik müziğe maruz kaldıklarında daha fazla süt ürettikleri görülmüştür.[1] Şempanzelerin Afrika ve Hint müziğini sessizliğe tercih ettiğine yönelik kanıtlar vardır.[2] Kükürt tepeli kakadul kuşlarında müziğe tepki olarak kafa sallama ve ayak kaldırma davranışları görülmüştür. Filler klasik müziğe maruz kaldığında kalp atışları artmış ve daha az anormal davranış göstermiştir. Sıçanlarda klasik müzik anksiyeteyi azaltmıştır. [3]

Bir müziğin/sesin bizi mutlu etmesi çok fazla etkene bağlıdır. Kişilik, kişisel yaşanmışlıklar, ruh halimiz, bulunduğumuz ortam, müziğe karşı motivasyonumuz, müziğe dikkatimiz bunlardan bazılarıdır.[4] İnsanların işitsel aralıkları ve işitsel bilişsel beyin yapıları hayvanlardan farklıdır ve özelleşmiştir. bu yüzden insanlar müzikten, bir hayvanın duyabileceğinden çok fazla ve muhtemelen çok farklı şeyler duyacaktır.[5]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. C. Dennis. Animals And Music: Do They Like It And How Are They Affected By It?. (7 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Pet Sitter + Dog Walker in Summerville | Arşiv Bağlantısı
  2. M. E. Mingle, et al. (2014). Chimpanzees Prefer African And Indian Music Over Silence. Journal of experimental psychology. Animal learning and cognition, sf: 502. doi: 10.1037/xan0000032. | Arşiv Bağlantısı
  3. S. Dhungana. Effect Of Music On Animal Behavior: A Review. Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: researchgate | Arşiv Bağlantısı
  4. BPS. How Does Music Make You Feel?. (12 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: BPS | Arşiv Bağlantısı
  5. R. J. Zatorre. (2019). Why Do We Love Music?. Cerebrum: the Dana Forum on Brain Science. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close