Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Ahmet Turunç
Üye
2

Kepler 438b, Dünyadan 470 ışık yılı uzakta mükemmel bir gezegen diyelim ona nasıl ulaşacağız ki? Amaç sadece bizden farklı bir yaşam keşfetmek mi?

470 ışık yılı! Bir ışık yılı yaklaşık 10 trilyon kilometre (9,480,000,000,000) bu kadar büyük bir mesafeyi katetmek binlerce yıl alır. Ve gezegenden aldığımız ışık kaç yaşında? Gezegen çoktan yok olmuş olabilir.
1,326 görüntülenme
Kepler 438b, Dünyadan 470 ışık yılı uzakta mükemmel bir gezegen diyelim ona nasıl ulaşacağız ki? Amaç sadece bizden farklı bir yaşam keşfetmek mi?
Kepler 438b, Dünyadan 470 ışık yılı uzakta mükemmel bir gezegen diyelim ona nasıl ulaşacağız ki? Amaç sadece bizden farklı bir yaşam keşfetmek mi?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Murat Koyun
Murat Koyun
11K UP
Araştırmacı

Aslında amaç hem farklı bir akıllı yaşam olup olmadığını ( ya da genel çerçeveden bakacak olursak dünya dışı herhangi bir canlı hayatının varlığını) araştırmak hem de (eğer varsa) bunlarla iletişime geçebilmektir. Bir diğer hedef de, belki de en önemlisi ve ulaşılabilir olan, öte gezegenlerden yola çıkarak bize yakın gezegen veya uyduları bu örneklerle değerlendirmek olacaktır.

Şimdi iletişim konusunu biraz açalım. Size güzel bir örnek vereyim. Carl Sagan'ın romanından uyarlanan ve filmi de çekilmiş olan muhteşem bir bilim-kurgu örneği: Mesaj (İng: Contact). Filmden bahsetmeyeyim belki izlemişsinizdir belki izlememişsinizdir. Ancak bu tarz bir iletişim kurma ihtimalinin veya bunun başka bir yöntemle de olma ihtimalini her zaman hesaba katmamız gerekmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Carl Sagan aynı zamanda Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması (İng: SETI) için de katkı sağlamıştır. Bu kapsamda Voyager-1 ve Voyager-2 'nin hedeflerine de bakabilirsiniz. Ayrıca yaşanabilir bölgelerin (İng: Goldilocks zone) üzerine yapılacak araştırmalara da şüphesiz katkı sağlayacaktır.

Bunların dışında, uzaklığını elbette ki hesaba katmalıyız. Çok uzak olduğu için teknolojimiz şu an bu gezegenlere ulaşmaya yeterli değildir. Ancak yalnızca bu nedenden dolayı yaşanabilir bir gezegeni ya da gezegenleri araştırmamamız çok talihsiz bir durum olurdu. Zira, o gezegendeki yaşamı destekleyecek buna imkan verecek şartları araştırıp bize yakın olan hedeflerde, bu şartları göz önünde bulundurarak, güneş sistemimizde bir yaşam arayışı çabasına girilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin daha dün ortaklık anlaşması sağlanan, 2024 yılında NASA ve SpaceX ortaklığında, icra edilecek olan "Europa Clipper" görevi Jüpiter'in uydusu Europa'yı derinlemesine inceleyecektir. Kısacası bu tarz görevler aslında sayısız sorunun cevabı da olabilecektir.

(Konuyla alakalı bir kaynağı aşağıya bırakıyorum, belki "Neden?" sorunuza cevap olabilir.)

374 görüntülenme

Kaynaklar

  1. P. Brennan. Why Do Scientists Search For Exoplanets? Here Are 7 Reasons. (19 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 25 Temmuz 2021. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close