Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Kendini her konuda eksik hisseden birine okuması için ne önerirsiniz?

256 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Hüseyin Karataş
Felsefe okuruyum

-> Bu yorum kendi deneyimlerimden yola çıkma yöntemi üzerine kuruludur ve subjektiflik iddiası taşımamaktadır.

Stoacılık fikriyle daha yakından haşır neşir olmanın faydası olabileceğini düşünüyorum çünkü Stoacılıkta insanın bu tarz boşluk hislerinin giderilmesinin tek bir yolu olduğunun altı çiziliyor. O yol da insanın kendi üzerine daha fazla eğilmesi.

Tüm Reklamları Kapat

Öz değerlerini, sana yaşadığını hissettirecek şeyleri, bulman, bulduysan da onlara daha fazla sarılman gerektiği fikri, temel öğretilerden biri. Stocılıkla beraber bu temelleri bir kez attığında ve kendi üzerinde düzenli olarak çalıştığında illa ki bir mihenk taşı keşfediyorsun. Hayatının mihenk taşlarından birini.

Onu bulduktan sonra eylemlerin ve düşüncelerin bu mihenk taşının çevresinde şekillendiğinden dolayı boşluk hissi önceki kadar acı verecek biçimde olmuyor, hatta çoğu zaman hiç olmuyor. Yalnızca ara sıra sorgulamalara giriyorsun fakat o da bir süre sonra belirli bir düşünme süreci sonucunda sana zarar veremeyecek düzeye geliyor. Zarardan kastım psikolojik elbette.

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısıyla kendi deneyimlerimden yola çıkarak verebileceğim önerim şu olurdu: Tüm yaşamını kapsayacak bir hayalin (hedef gibi ulaşılabilecek bir şey değil) yoksa öncelikle onu bulmak için çaba göstermen. Bunu yapabilmek için Schopenhauer ve Seneca gibi isimlerden yararlanman. Bulduğunda ise direkt olarak ona sarılmaman, onu derinleştirmen ve onun adına eylemlerde bulunman. Ben bunlara öz-değerler diyorum.

Mesela öz-değerlerimden biri değer üretmektir. Var olduğum sürece yapmaya çalışacağım bir şey. Dolayısıyla boşluk hissine yer kalmıyor. Umarım faydalı olmuştur.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Onur Kalın
Onur Kalın
84K UP
Bilim,Sanat ve Felsefe Okuru

Öncelikle din ve felsefe üzerine okumalar yapmanızı öneririm. Yararlı videolar izlemenizi öneririm. Evrimi öğrenmenizi tavsiye ederim. Sevdiğiniz konuları anlamanız gerekir. Örneğin; sanatı seviyor iseniz Khan Academyden sanat tarihi videoları izleyebilirsiniz. Evrim ağacındaki makaleleri okuyup birçok bilgi edinebilirsiniz. Bir defter alıp yazmaya başlayabilirsiniz.Spora başlayabilirsiniz(evde) İmkanınız varsa enstrüman çalmayı deneyebilirsiniz,müzik söyleyebilirsiniz.Yeteneğiniz varsa resim çizebilirsiniz. Ama asıl gerekli olan ilgi alanınızı bulup o alan ile ilgili kitap okumak.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close