Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
İlhan Taşlı
Üye
8

Kemosentezin yaşam kimyası nasıl işler?

Okyanus sırtlarındaki hidrotermal bacaların olduğu bölgelerde ışık olmadığından canlılar kemosentez yapıyor. Bu işleyiş nasıl gerçekleşmektedir? Kemosentetik yaşam, fotosentetik yaşamdan önce evrimleşmiş olabilir mi?
494 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Lu Ca
Lu Ca
31K UP
Konuyla ilgili

Kemosentez, simbiyoz (ortak yaşam) sonucu gerçekleşen bir kimyasal süreçtir; ökaryotik konakçılar ve bakteriyel simbiyontlar arasındaki beslenme ortaklığıdır.

İlk olarak Ukraynalı mikrobiyolog Sergei Winogradsky bazı bakterilerin ışığın yokluğunda C02'yi kemosentezle sabitlediğini fark etti. Kemosentetik mikroorganizmalar, enerji kaynağı olarak ışığı kullanmak yerine, biyokütle üretmek için sülfit gibi indirgenmiş bileşiklerin oksidasyonu sırasında açığa çıkan kimyasal enerjiyi kullanır.

Tüm Reklamları Kapat

Simbiyontlar, CO2 ve diğer küçük karbon bileşiklerini biyokütleye sabitlemek için sülfit veya metan gibi indirgenmiş kimyasal bileşikleri oksitleyip enerji kazanarak kendilerine ve ev sahiplerine besin sağlarlar. Kemosimbiyozların çoğunda, konakçıların ortak yaşarlarını doğrudan yedikleri görülmektedir. Ev sahibi ortak yaşarları için ideal büyüme koşullarını sağlar ve daha sonra onları sindirir. Serbest yaşayan kemosentetik bakteriler, hem sınırlı enerji kaynaklarının hem de nitrat gibi oksidanların mevcut olduğu dar bir alanda yaşar. Dolayısıyla kemosentetik bakterilerin ökaryotlarla partner olma avantajı, konağın onlara sürekli olarak azaltılmış substratlar, oksidanlar ve CO2 sağlamasıdır. Ev sahibi tarafından sağlanan bu tedarik, kemosentetik bakteriler için çekici bir yaşam alanı sunar ve yenmenin fiyatı yüksek görünse de, sonunda konakçılarından yeterince kaçabilirlerse, bir bütün olarak bakteri popülasyonu için seçici bir avantaj vardır. Kaynaklardan detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Açıklama kısmındaki "Kemosentetik yaşam, fotosentetik yaşamdan önce evrimleşmiş olabilir mi?" sorunuza gelecek olursak; eğer yaşamın hidrotermal bacalarda başladığı doğruysa ışığın bu bölgelere ulaşması mümkün olmadığı için ilk önce fotosentez yönteminin evrimleşmesi mümkün değildir; dolayısıyla kemotrof hipotezinin en muhtemel seçenek olduğu düşünülüyor. Evrim Ağacı'nın bu makalesinden inceleyebilirsiniz.

Umarım yeterli olmuştur..

Kaynaklar

  1. E. M. Sogin, et al. (2020). Chemosynthetic Symbioses. Current Biology, sf: R1137-R1142. doi: 10.1016/j.cub.2020.07.050. | Arşiv Bağlantısı
  2. G. Roeselers, et al. (2012). On The Evolutionary Ecology Of Symbioses Between Chemosynthetic Bacteria And Bivalves. Applied Microbiology and Biotechnology, sf: 1-10. doi: 10.1007/s00253-011-3819-9. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close