Tam olarak kaslarla aynı fizyoloji de olmasa da evet kemiklerinde gelişmesi olağan bir şeydir. Kemiklerimiz de aldığı darbeler karşısında mikro kırık dediğimiz doku bozulmaları yaşamakta, kemik bu kırıkları tamir ederek eskisinden güçlü bir hale getirir. Özellikle de boksör kişilerin el kemiklerinin yıllar içerisinde ciddi manada yoğunluk kazandığı bilinen bir gerçek. Ayriyeten ağırlık idmanları da kemik yoğunluğu muzu artırmamızı sağlayabilir. Beslenmede kemik yoğunluğu ve gelişim açısından son derece önemlidir, normal bir birey yetersiz bir beslenmeye sahip ise kemikleri zayıflamaktadır. buradan yola çıkarak özellikle de kemiklerin ihtiyacı olan besin maddeleri ile yoğun beslenen kişilerin kemik yoğunluğunun artacağını söyleyebilmek mümkündür.
Ancak burada altını çizmek istediğim bir şey var kemik yoğunluğunun artması demek bir nevi gelişim olsa da her zaman iyi bir şey değildir. Kemiklerin belli bir sertlik derecesinde olması gerekmektedir, ancak bazı durumlarda kemiklerin aşırı sertleşmesi kemikleri düşünülenin aksine daha kırılgan hale getirmektedir.
Üniversitede anatomi derslerinde bir hocamız şöyle demişti; bir kemik ufak darbelerde kırılmayacak kadar dayanıklı, büyük darbelerde kırılmayacak kadar esnek olmalıdır.
İlk okuduğunuzda bir çelişki gibi gelebilir ancak son derece mantıklı bir cümle, kemiklerimizin kırılmayacak kadar dayanıklı ama baskı altında kırılacak kadar da sert olmaması gerekir.
Kaynaklar
- Bernhard N. Tillman. İnsan Anatomi Atlası.
- Prof. Dr. Davut Özbağ. İnsan.