Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Helios 4.2
Üye 29 Mayıs 1 Cevap
1

Kemik yapısı kas yapısı gibi geliştirilebilir mi?

lKas yapısının büyümesi kısaca kas liflerinin hafif yırtılmalar ve ardından vücudun bu yırtılmalararı doldurarak kapatması ve sonucunda daha farklı şekilde olan bir kas kütlesi ve vücut yapısı şeklinde işliyor. Peki ya uzun süreli yapılan sert hareketler kemik yapısını dolgunlaştırabilir mi? veya etkileyebilir mi? "Bone smashing" de deniyor
320 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 30 Mayıs

Tam olarak kaslarla aynı fizyoloji de olmasa da evet kemiklerinde gelişmesi olağan bir şeydir. Kemiklerimiz de aldığı darbeler karşısında mikro kırık dediğimiz doku bozulmaları yaşamakta, kemik bu kırıkları tamir ederek eskisinden güçlü bir hale getirir. Özellikle de boksör kişilerin el kemiklerinin yıllar içerisinde ciddi manada yoğunluk kazandığı bilinen bir gerçek. Ayriyeten ağırlık idmanları da kemik yoğunluğu muzu artırmamızı sağlayabilir. Beslenmede kemik yoğunluğu ve gelişim açısından son derece önemlidir, normal bir birey yetersiz bir beslenmeye sahip ise kemikleri zayıflamaktadır. buradan yola çıkarak özellikle de kemiklerin ihtiyacı olan besin maddeleri ile yoğun beslenen kişilerin kemik yoğunluğunun artacağını söyleyebilmek mümkündür.

Ancak burada altını çizmek istediğim bir şey var kemik yoğunluğunun artması demek bir nevi gelişim olsa da her zaman iyi bir şey değildir. Kemiklerin belli bir sertlik derecesinde olması gerekmektedir, ancak bazı durumlarda kemiklerin aşırı sertleşmesi kemikleri düşünülenin aksine daha kırılgan hale getirmektedir.

Üniversitede anatomi derslerinde bir hocamız şöyle demişti; bir kemik ufak darbelerde kırılmayacak kadar dayanıklı, büyük darbelerde kırılmayacak kadar esnek olmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

İlk okuduğunuzda bir çelişki gibi gelebilir ancak son derece mantıklı bir cümle, kemiklerimizin kırılmayacak kadar dayanıklı ama baskı altında kırılacak kadar da sert olmaması gerekir.

Kaynaklar

  1. Bernhard N. Tillman. İnsan Anatomi Atlası.
  2. Prof. Dr. Davut Özbağ. İnsan.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close