Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Kelimelerle düşünüyorsak hiç bir dil bilmeyen bir insan nasıl düşünür?

Kendi kendimize içimizden düşünürken bile bir dilin kelimelerini kullanıyoruz yani aslında o dildeki kelime sayısının ve bildiğimiz kelimeler adedince düşünebiliyoruz peki hiç bir dil bilmeyen bir insan nasıl düşünür dilin evriminden önce ne oluyordu nasıl olabildi ilk başlangıç düşünebilmeye nasıl başladı insan oğlu?
1,196 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı

Kelimelerle düşündüğümüz bilgisini biraz esnetmiş bulunuyorsunuz. Çünkü konuştuğumuz dil, düşünme biçimi etkiliyor, bu doğru ama aslında kelimelerle düşünmüyoruz. Biz insanlar, fotoğraflarla düşünüyoruz. Bunu hemen ispatlayayım:

"Çamur"

Dediğimde aklınızda ç a m u r harfleri gelmedi. Bu harflerden oluşan "çamur" kelimesi de gelmedi. Aklınıza çamuru meydana getiren su ve toprak vs. kelimeleri de gelmedi. Sadece çamurun görüntüsü geldi. Ve hatta kesinlikle daha önce gördüğünüz bir çamur görüntüsü geldi.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan, görüntülerle, fotoğraflarla düşünür, kelimelerle değil. "Yağmura neden olan pamuğa benzeyen gök cismi" dediğimde aklınızda b u l u t harfleri gelmez. Bulutun görüntüsü ya da fotoğrafı gelir. Bir İngilizin aklına da cloud kelimesi de gelmez. Yine bulutun görüntüsü gelir. Hangi dili konuşursanız konuşun, hangi ülke insanı olursanız olun fotoğraflar ve görüntülerle düşünürsünüz. Ki zaten sizin hipoteziniz doğru olsa dilsizlerin ya da okuma-yazma bilmeyenlerin düşünememesi gerekir. Ama elbette düşünüyorlar.

Ve elbette hemen körleri düşünelim. Benim hipotezime göre de körler düşünememeli değil mi? Hayır. Çünkü körler, imgeli düşünemezler zaten. Doğuştan kör olan bir kişiye, kırmızıyı anlatamazsınız. Körler rüya görürler ama rüyalarında da kendilerini kör görürler. Körlerin rüyaları ses, dokunma, tat alma gibi duyulardan ibarettir.

Yani özet olarak aslında kelimelerle düşünmüyoruz, duyularımızdan meydana gelen deneyimlerin oluşturduğu hatıralar ile düşünüyoruz. Bunların da en önde geleni, en güçlü duyu olan görme.

Ve tabi bunları ben demiyorum, aşağıda kabaca tanıtılan Rudolf Arnheim diyor. Birçok kitabı var, pek önemli bir sinema kuramcısıdır, ilginizi çekerse okuyabilirsiniz.

279 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wiki. Rudolf Arnheim. (31 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2021. Alındığı Yer: wiki | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close