Bir zamanlar bu konuşma bozukluğunu yaşayan birisi olarak sonradan düşünüp ve birazcık araştırmalarımdan vardığım sonuç ve tespiti söylemek istiyorum.Öncelikle bu bozukluluk büyük oranda heyecan ve karamsarlık neticesinde nüksediyor.Yani siz kekeme birisini duvara karşı konuşturun büyük bir kısmı hiçbir sıkıntı yaşamadan konuşur çünkü onları rahatsız eden,heyecanlandıran,nabızlarını artıran bir olay olgu veya kişi yoktur ortada .Bunun ayrıntılı olarak birçok açıklaması var lakin ben kendimi düşünerek bunu söylüyorum.Yani telaşlanıyorsunuz ve sanki ritim kaçıyormuş gibi oluyor o ritim kaçtığını hissetiğiniz anda zaten konuşamıyor ve kekeliyorsunuz bunun yanında nefesle de alakalı düzgün nefes konuşma için çok önemli.Tiyatro kursundaki hocam bize daha iyi ve akıcı konuşmamız için diyafram nefesi almayı öğretmişti yani nefes çok önemli bir unsur her açıdan. Ama şarkılar belli bir altyapı üstüne sözler şeklinde söylenir ve insanlar söyleyecekleri şarkıları daha önceden dinledikleri için o ritim kafalarına yerleşir ve hangi sözlerin nerede geleceğini bilirler.Bu yüzden ritmi kaçırmazlar ve rahatlıkla şarkı söylerler.Benim tespitim bu yönde.
Kekemelik, konuşmanın normal akışını bozan sık duraksamalar, seslerin uzatılması veya seslerin, hecelerin veya kelimelerin tekrarlanması ile karakterize edilen bir konuşma bozukluğudur. Kekeme bir kişi şarkı söylediğinde ve ritmik bir uyarıcı ile birlikte okuma yaptığına kekeleme azalmakta veya ortadan kalkmaktadır. Problemin kaynağı kekeleyen kişinin kendi konuşmasından gelen seslerin hatalı duygusal geri bildirimlerinden kaynaklanmaktadır. Beynin ses üretiminde görev alan bölgelerin normal aksiyon sürelerinde aksaklıklar olduğu bilinmektedir. Geciktirilimiş duygusal geri bildirimin, akıcı konuşmaya sahip birçok kişinin konuşmasına etki ettiği, ancak kekeleyen birçok kişinin konuşmasını kolaylaştırdığı çalışmalar sonucu belirlenmiştir.
Kekeme insanlar genellikle konuşacakları kelime o an akıllarına gelemedikleri için düşünürler. Bu da sürekli duraksayıp "acaba hangi kelimeyi getirecektim buraya?" diye sorarlar. Fakat şarkıyı söylebilmek için ezberledikleri için, söylenmesi daha kolay olur.