Kedilerin dilleri ile kendilerini temizledikleri için ve veterinerimizin söylemesi üzerine kedilerimizi aşırı derecede bir kirlenme durumu olmadıkça yıkamamaktayız. Kedilerin sudan korkmaları da onları yıkamak için ekstra bir zorluk olmakla birlikte aslında bakarsanız bu sadece gerektiğinde yıkamak gerçekten işime geliyor denebilir. :)
Texas A&M Veterinerlik ve Biyomedikal Bilimler Fakültesi'nde klinik doçent olan Dr. Alison Diesel'e göre, bu sorunun cevabı genellikle "hayır"dır.[1]
Diesel şöyle diyor:
Genel olarak, kedilerin sahipleri tarafından banyo yaptırılmasına gerek yoktur. Titiz tımar davranışları, bunu gerekli olmayan bir görev haline getirir ve çoğu sahip bunun için oldukça minnettardır.
Bazı kediler obezite, artrit veya altta yatan tıbbi bir durum nedeniyle kendilerini uygun şekilde tımar edemeyebilir. Bir kedi sahibi kedisinin normal tımar davranışında herhangi bir değişiklik fark ederse, bir veteriner bunun nedenini belirlemeye yardımcı olabilir.
Tüm Reklamları Kapat
Ancak bu kedilerin temizlenmek için biraz yardıma ihtiyacı olsa bile, kedi özellikle kirli olmadığı sürece gerçek bir banyo genellikle gerekli değildir.
Diesel, şöyle ekliyor:
Dışkı/idrar kaçırma sorunları olmadığı sürece iyi bir fırçalama yeterli olabilir. Hasta kediler için nadiren banyo öneriyorum. Kediler için, deri enfeksiyonu varsa kalıcı antiseptik köpük gibi bazı topikal ürünler düşünebilirim, ancak gerçek bir banyo genellikle tavsiye edilmez.
Mantar enfeksiyonlarından alerjilere kadar birçok tıbbi durum için ilaçlı bir şampuanla banyo bir tedavi seçeneği olabilir, ancak Diesel, sahiplerin öncelikle evcil hayvanlarını güvenli bir şekilde yıkayabileceklerinden emin olmaları gerektiğini özellikle belirtiyor.
Diesel ayrıca kedilerin kendi kendilerini temizleyebilmelerinin ötesinde, kedi-sahip ilişkisine verebileceği zararlar nedeniyle genellikle kedilerin yıkanmamasını öneriyor:
Tüm Reklamları Kapat
Kedileri yıkamak davranışsal travmaya neden olabilir, bu da kedinin alışık olduğu bir şey değilse insan-hayvan bağını etkileyebilir. Daha önce banyo yapmamış yetişkin bir kedi için bu deneyim oldukça travmatik olabilir. Kediler saldırabilir, ısırabilir ve tırmalayabilir; bu da tabii ki sahipleri için güvenlik endişeleri doğurur.
Çoğu kedi nadiren banyoya ihtiyaç duysa da, rutin cilt bakımlarının bir parçası olarak banyoya ihtiyaç duyan kılsız Sphynx kedileri önemli bir istisnadır:
Sphynx gibi aşırı miktarda deri yağı üretmelerine ve salgılamalarına neden olan bilinen genetik koşullara sahip kedi ırkları için rutin banyo, ekstra kalıntıları ve ikincil deri enfeksiyonları olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Genel olarak, bunun her bir ila iki haftada bir defadan fazla olması gerekmez.
Sphynx kedilerinin sahipleri, banyo sürecini kedi küçükken başlatarak daha kolay ve daha az stresli hale getirebilirler:
"Bir Sphynx yavru kedisini erken yaşta banyoya alıştırmak, bu cinsi yönetmek için zorunludur." diyen Diesel, kedinin kendini güvende hissetmesine ve sakin kalmasına yardımcı olmak için bol miktarda ödül maması kullanılmasını ve bu deneyimin mümkün olduğunca eğlenceli hale getirilmesini öneriyor.
Ancak çoğu kedi sahibi için banyo zamanı, neyse ki nadir bir deneyimdir. Titiz kediniz, çoğu kedinin yaptığı gibi hijyene bolca zaman ayırdığı sürece, yakın zamanda sudan korkan dostunuzu yıkamak konusunda endişelenmenize gerek kalmayacaktır.
İlk önce konuya kedilerin gözünden bakalım: Kediler; kendilerini bir günde sayısız defa temizlerler. Temizledikleri yer, dilleridir. Kedilerin dilleri bakteriyel açıdan, gayet temizdir.[1] Bu yüzden Kedileri yıkamaya pek bir neden gösterilemez. Lakin, eğer kedilerin tüylerine: sakız, yapıştırıcı madde, kimyasal atık vb. temas eder ise, o zaman yıkamamız gerekmekte. Çünkü, yıkamaz isek, kendi kendilerini yalayarak zehirlerler. Konunun ana fikrine gelirsek: Kediler eğer suyu hiç sevmiyorsa yılda 2 defa yıkanmalıdır.[2] Son konumuza gelirsek, kedileri sadece pis görünüyor diye yıkamak: maalesef küçük dostlarımızın ölümüne sebep olur. Lakin, egzama veya mantar gibi hastalıkları olan dostlarımızı veterinerin verdiği özel bir ilaçla yıkamak gerekebilir. Ancak ve ancak kediniz şu gibi durumlara maruz kaldığında yıkamaya özen gösterin: ishal olup bacakları ve kalçaları tamamen kirlendi ise, kedinize zehirli bir madde bulaştı ise ve son olarak Bu vereceğim örneğe çok çok dikkat edin; kedinizin ulaşamadığı bir yer kirlendi ise sakın peçete veya havlu kağıtları ile silmeyin. Kesinlikle küçük bir pamuğu suya tutup öyle silin. Yani buda demek ki kedileri sebepsiz yere çok yıkamak ölümlerine sebep olabiliyormuş.[3] Umarım doğru bilgiyi verebilmişimdir:) kendinize dikkat edin, sağlıcakla kalın.
Kedilerin yıkanmaya ihtiyaçları yoktur. Gün içinde zaten kendilerini dilleriyle temizlerler.
1: Dil
Kedi dili, papilla adı verilen, arkaya bakan keskin dikenlerle kaplıdır. Bu kedilerin papillalarının her birinin ucunda, tükürüğü kendiliğinden ağızdan çeken ve daha sonra tüylerin üzerine bırakan içi boş bir boşluk bulunur. Dilleri, kendilerini temizlemekle kalmaz, aynı zamanda onları serinletir. Tükürük buharlaştıkça, vücut ısısını da düşürür. David Hu ve Alexis Noel, aylarca hayvanat bahçelerini dolaştılar ve sonunda yeterli örneğe sahip oldular. Altı farklı kedi türünden gelen dillerle, papillaları yakından incelediler. 1982 tarihli bir makale, kedi papillalarının içi boş bir koni şekline sahip olduğunu söyledi. Georgia Tech araştırmacıları tarafından kullanılan daha yeni teknoloji, dikenlerin boğaza doğru, geriye kıvrıldığını açıkladı. Bu papillalar, kedinin temiz kalmasına yardımcı olur ve sıcak havalarda onları serinletir.
Tüm Reklamları Kapat
2: Kedi Derisinin Yapısı
Kedi derisi, vücutlarının en büyük organıdır. Çevreye karşı koruyucu bir bariyer sağlar, sıcaklığı düzenler. Kedi derisinin üç ana katmanı vardır: Epidermis, dermis ve subkutis.
Epidermis derinin en üst tabakasıdır. Yabancı maddelere karşı koruma sağlar. Epidermis sürekli olarak yenilenmektedir ve epidermisin tabanına yakın yerde yeni cilt hücreleri oluşturulur. Epidermis ayrıca vücudu istilacı organizmalardan ve yaralanmalardan korumak için özel bağışıklık hücreleri içerir.
Dermis, epidermisi ve cilt uzantılarını besler. Epidermise besin sağlayan kan damarları ağı dermistedir. Kan damarları ayrıca cilt ve vücut sıcaklığının düzenlenmesinden de sorumludur.
Tüm Reklamları Kapat
Subkutis derinin en iç tabakasıdır. Deri altı yağ ve kasları içerir.
Bahsettiğimiz deri katmanları, kedilerde oldukça hassastır ve banyo yaptırılması, deride ciddi hasar bırakabilir.
3: Kediler Yıkanmalı Mıdır?
Dr. Alison Diesel'e göre, çoğu kedi sahibini rahatlatan cevap "hayır"dır.
Diesel, "Genel olarak kedilerin sahipleri tarafından yıkanmasına gerek yok" dedi.
Bazı kediler obezite, artrit veya altta yatan bir tıbbi durum nedeniyle kendilerini düzgün bir şekilde temizleyemeyebilir. Eğer kedinizin normal bakım davranışında herhangi bir değişiklik fark ederseniz, bir veterinere danışın. Kedinin temizlik konusunda yardıma ihtiyacı olsa bile, özellikle kirli olmadığı sürece yıkamaya genellikle ihtiyaç yoktur. Diesel, kedi sahibi ilişkisine neden olabileceği zararlar nedeniyle genellikle kedilerin yıkanmamasını öneriyor.
"Kedileri yıkamak davranışsal travmaya neden olabilir ve bu da kedinin alışık olmadığı bir durumsa insan-hayvan bağını etkileyebilir" dedi.
Kedinin kendini güvende hissetmesi için ödül maması, kedi pudingi veya sevdiği başka birşey varsa banyo esnasında ona verebilirsiniz. Özel bir durum olmadığı sürece kedilerin yıkanmaya ihtiyacı yoktur ve hem fiziksel hem de psikolojik hasar bırakabilir.
101 görüntülenme
Kaynaklar
Alexis C. Noel ve David Hu, et al. (2018). Cats Use Hollow Papillae To Wick Saliva Into Fur. www.pnas.org. | Arşiv Bağlantısı
mmyers19. When You Should—And Shouldn’t—Give Your Cat A Bath. (10 Mart 2022). Alındığı Tarih: 25 Ağustos 2023. Alındığı Yer: VMBS News
| Arşiv Bağlantısı
K. A. Moriello. Structure Of The Skin In Cats - Cat Owners - Msd Veterinary Manual. Alındığı Tarih: 25 Ağustos 2023. Alındığı Yer: MSD Veterinary Manual
| Arşiv Bağlantısı
C. Arnold. (2018). How Cat Tongues Work—And Can Inspire Human Tech. Animals. | Arşiv Bağlantısı
7
Şikayet
Et
Mantık Hatası
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Giriş Yap ve Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz
denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından
yayınlanan
makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru
olup
olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu
platformda
yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti
etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla
işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla
platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Evrim Ağacı Premium'a katılın, her geçen gün artan ayrıcalıklarından faydalanın!
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
Reklamlar, internet sitemizin ayakta kalabilmesinin tek yolu. Ama daha iyi bir yol var: Evrim Ağacı Premium! Kreosus üzerinden, bütçenizi zorlamayacak bir miktarda bize destek olarak sitemizdeki bütün reklamları kapatabilir, Evrim Ağacı Premium kullanıcılarının her geçen gün artan ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Bugün okuyabileceğiniz kitabı yarına bırakmayın.” Holbrook Jackson
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).