Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Nisan Sarıarslan
Üye
10

Kediler neden miyavlar ya da hayvan türlerinin tür içinde aynı sesleri çıkartmasının nedeni nedir?

1,119 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Efe Oral
Efe Oral
12K UP
Araştırıldı

Kedilerin Miyavlaması Ne Anlama Gelir?

Yavrular annelerine üşüdüklerini veya aç olduklarını bildirmek için miyavlarken, yetişkin kediler birbirlerine miyavlamazlar sadece insanlara miyavlarlar.

Kediniz miyavladığında aşağıdakileri bildirmeye çalışıyor olabilir:

Tüm Reklamları Kapat

Hastalık - Sürekli kedi miyavlaması, böbrek hastalığı, idrar yapma sorunları veya diğer sağlık sorunları gibi bir hastalık belirtisi olabilir. Bu davranış kedinizde yeni bir durumsa, veterinerinize başvurun.

İlgi arayışı - Çoğu kişi kedilerin yalnız kalmayı sevdiğini düşünse de kediler genellikle oyun başlatmak, kendini sevdirmek veya onlarla konuşmanızı sağlamak için miyavlarlar.

Açlık - Kediniz, mama kabı boşsa kesinlikle size hatırlatacaktır ve beslenme saati yaklaştıkça daha fazla ses çıkaracağını fark edebilirsiniz.

Selamlama - Bazı kediler eve geldiğinizde, hatta evde yanından geçtiğinizde bile sizi selamlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Stres - Yeni bir evcil hayvan, evde değişiklik veya sevilen bir kişinin kaybı, kedinizin stresli olmasına ve genellikle daha sesli olmasına neden olabilir.

Yaşlanma - Tıpkı bizim gibi, kediler yaşlandıkça zihinsel karışıklık veya bilişsel işlev bozukluğundan muzdarip olabilirler. Bu, kedinizin belirgin bir neden olmaksınız ağlamasına yol açabilir.

Çiftleşme isteği - Kısırlaştırılmayan kediler çok daha fazla ses çıkarır. Dişiler kızıştıklarında, erkekler de dişi kokusu aldıklarında ulur gibi miyavlarlar.

Farklı miyavlar farklı şeyler ifade eder

Kedilerin uzunluk, ton ve yükseklik olarak değişen birçok farklı miyavlaması vardır.

Genel olarak, aşağıdaki miyavların anlamları şu şekildedir:

Kısa miyav: Kısa, tiz bir miyav standart bir “Merhaba!”dır.

Çoklu miyav: bu heyecanlı bir selamlamadır. ""Yaşasın, eve geldin!"" demektir.

Orta yükseklikte miyav: “Yemek istiyorum.”

Süzgün ""mrrroooov"": Kediniz genelde bir şey talep eder. Mesela ""Şimdi kapıyı aç!"".

Tüm Reklamları Kapat

Pes sesli “MRRRooooovvv”: Kediniz bir şeyden şikayet ediyordur. “Neden mama kabım boş?”

Tiz sesli RRRROVV!: Acı ya da öfke ifade eder. “Bastığın şey benim kuyruğum!”[1]

Kaynaklar

  1. Anonim yazar. Kediler Neden Miyavlar?. (25 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 25 Şubat 2024. Alındığı Yer: Whiskas | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emir Turhan
öğrenci : araştırmayı seven evrim ve anatomi meraklısı

Farklı tür hayvanlar, ses, görsel sinyaller, ve koku gibi farklı yollarla kendi aralarında iletişim kurmayı ve haberleşmeyi becerebiliyorlar. Hatta bazı durumlarda hayvanların farklı türlere ait olsalar da birbirleriyle iletişim kurabildiklerini, yani türler arası iletişimi becerebildiklerini görüyoruz. Bunun sebebi bireylerin bir gruba uyum sağlamasını kolaylaştırmak ve grup bağlılığını sürdürmek için belli başlı hal ve hareketlerde de bulunurlar ve kaynaşırlar hem kaynaşma hem de tür içi çoğalma bu yolla sağlanır bunun sonucunda evrimleşmeye ve canlının gerek duyduğu işlevleri yerine getirebilmesi için ve çoğalabilmeleri birbirlerine göre oranlarının optimize edilmesi ile anlaşabilirlerse bağlarının kuvvetlenmesi durumu sağlanır bunun sonucunda iletişim kurulur ve toplum ortaya çıkmış olur .[1]

Kaynaklar

  1. A. Demirsoy. (2018). Tür Tanımında Ve Filogenetik Soy Ağacında Bitmeyen Tartışma. Dergipark.org.tr, sf: 8. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mert Kartal
Bilim ve teknolojiyle ilgilenen biriyim.

Kediler miyavlamayı, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarını ifade etmek için kullanır. Yiyecek isteme, sıkılma yada dikkat çekme gibi durumlarda miyavlarlar. Misal, anne kediler yavrularını bulmak veya tehlike uyarısı vermek için miyavlarlar. Miyavlamak, kedilerin duygusal ve sosyal iletişimde mühim bir rol oynar. Hayvan türleri, aynı sesleri çıkarmalarının nedeni, evrimsel olarak ortak bir atadan gelmeleridir ve bu seslerin iletişim, savunma veya avlanma gibi belirli amaçlar için etkili olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, farklı bireylerin aynı sesi çıkarması genetik yatkınlıkla açıklanabilir. Yavrular, ebeveynlerinden veya aynı popülasyondaki diğer bireylerden bu sesleri duyarak ve taklit ederek bu beceriyi öğrenebilirler. Öğrenme ve taklit, sosyal öğrenme, doğal seçilim ve sosyal baskılar gibi faktörler de bu süreci etkileyebilir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close