Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yüşa Eymen Barlın
Üye
2

Kaynama olayı tam olarak nasıl gerçekleşir?

Normalde sıvıların her sıcaklıkta sıvı yüzeyindeki gazlara tutunarak buharlaştığını biliyorum. Ancak yeterince ısınınca bu olay nasıl sıvının her yerinde gerçekleşebiliyor?
1,791 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Can Tekeli
Malz. Müh.

Kaynama noktası, sıvının buhar basıncının ortam basıncına eşit olduğu sıcaklıktır. Bu sıcaklıktan sonra sıvı molekülleri artık birbirlerini iterek gaz fazına geçme eğilimindedir. Ancak kendilerini çevreleyen diğer moleküllerin basıncı altında kolayca bunu yapamazlar. İşte burada sıvıyı kaynattığımız kabın yüzeyindeki pürüzlükler, aşırı ısınmış noktalar veya sıvı içine hapsolmuş gaz kabarcıkları, bu moleküllerin gaz fazına geçmesi için gereken o eşik enerjisini düşürerek bir katalizör görevi görürler ve sıvı molekülleri o noktalarda gaz fazına geçerek gaz kabarcıkları oluştururlar. Gaz kabarcıklarının miktarı ve sıvının aldığı ısı arttıkça kaynama olayı bir zincir reaksiyon gibi sıvının her yerinde olmaya başlar.

Cam veya plastik gibi pürüzsüz yüzeyli kaplarda çalkalanmadan ısıtılan sıvılar kaynama olmadan, kaynama sıcaklığının üstüne çıkabilmektedir. Bu durum tehlikeli sonuçlar doğurabilir, çünkü aşırı ısınmış bu sıvı patlamaya hazır bir bomba gibi en ufak sarsıntıda veya başka bir cisimle temasta gaz fazına geçmek için hazır beklemektedir.

Bu yüzden mikrodalga fırında sıvıları ısıtırken içine kaynamanın oluşabilmesi için tahta bir kaşık vb. şeyler konması önerilir.

Tüm Reklamları Kapat

172 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sait Taha Çetin
Öğrenciyim

Kaynama olayı en basit olarak maddenin hal değişimlerinde biridir ve çoğu insan tarafında da bilindiği gibi atomlar arası bağların kopması sonucu oluşur. Sıvının her tarafında gerçekleşmesinin nedeni ise kütlenin sıcaklığının atomlar arası iyonik bağların kopmasına yetecek kadar artması ve bağların daha fazla dayanamaması sonucu toplu bir bağ çöküşünü doğurur. Bu olaydan sonra ise buhar dediğimiz şey oluşur. Bulabildiğim tek kaynağı ekledim.[1]

125 görüntülenme

Kaynaklar

  1. citeseerx.ist.psu.edu. The Water Boiling Test (Wbt). Alındığı Yer: citeseerx.ist.psu.edu | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close