Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ada Özel
Ada Özel
21K UP
Üye 1 Şubat 2022 2 Cevap
1

Katalepsi'nin bilimde bir yeri var mıdır?

Katalepsi bilimsel midir?
752 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı 5 Ağustos

Katalepsi, bilimseldir. İsim benzerliğinden dolayı Katapleksi ile karıştırılabilir.

ICD-11'de katatoni; stupor, katalepsi, balmumu esnekliği; mutizm, negativizm, duruş (Yer çekimine karşı bir duruşun kendiliğinden ve aktif olarak sürdürülmesi; tepki vermeden uzun süre oturma veya ayakta durma.), tavır (Bireyin kültürel bağlamına uygun olmayan tuhaf, amaçlı hareketler; sıradan hareketlerin abartılı karikatürleri.), stereotipiler, psikomotor ajitasyon, yüz buruşturma, ekolali ve ekopraksi gibi çeşitli semptomların aynı anda ortaya çıkmasıyla karakterize edilen, öncelikle psikomotor bozukluklardan oluşan bir sendrom olarak tanımlanmaktadır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. World Health Organization. Icd-11 For Mortality And Morbidity Statistics. Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2024. Alındığı Yer: World Health Organization | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Doktorum 11 Şubat 2024

Katalepsi, bir kişinin hareketsiz ve tepkisiz kaldığı bir trans halidir. Genellikle birkaç dakika sürer, ancak saatlerce veya günlerce sürebilir. Katalepsi yaşayan kişiler genellikle kas sertliği yaşar ve nefes almaları ve kalp atışları yavaşlayabilir.

[1]

Katalepsi

Tüm Reklamları Kapat

Katalepsi, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen nadir bir durumdur. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:

Psikojenik nedenler: Stres, travma veya anksiyete gibi psikolojik faktörler katalepsiye neden olabilir.

Nörolojik nedenler: İnme, ensefalit veya beyin tümörü gibi nörolojik bozukluklar katalepsiye neden olabilir.

Metabolik nedenler: Hipoglisemi veya dehidrasyon gibi metabolik dengesizlikler katalepsiye neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

İlaçlar: Bazı ilaçlar, antipsikotikler ve lityum gibi katalepsiye yan etki olarak neden olabilir.

Katalepsinin nedenini teşhis etmek için doktor hastanın tıbbi geçmişini alacak ve fizik muayene yapacaktır. Doktor ayrıca kan testleri, beyin taramaları veya elektroensefalogram (EEG) gibi diğer testler de isteyebilir.

Katalepsinin tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Psikojenik nedenlerden kaynaklanan katalepsi genellikle tedavi veya ilaçla tedavi edilebilir. Nörolojik veya metabolik nedenlerden kaynaklanan katalepsi, altta yatan durumun tedavisini gerektirir. İlaçlardan kaynaklanan katalepsi, genellikle ilacı keserek veya dozu ayarlayarak tedavi edilebilir.

Katalepsi nadir bir durumdur, ancak çok rahatsız edici olabilir. Siz veya tanıdığınız biri katalepsi yaşıyorsa, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almanız önemlidir.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Katalepsi - Vikipedi. (28 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 11 Şubat 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close