Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Selim Yıldırım
Üye 16 Şubat 2024 1 Cevap
3

Kas hafızası (muscle memory) nasıl çalışır?

Bisiklet sürmek, yüzmek gibi fiziksel aktiviteleri bir kez öğrendik mi; yıllar boyu yapmasak bile tekrar yaptığımızda sanki hiç ara vermemişiz gibi olur, ilk öğrendiğimiz zamana kıyasla çok az eforla hemen hatırlayıveririz. Nasıl unutmuyoruz?
588 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Bayar
Emir Bayar
33K UP
Evrim alanında araştırmacı 19 Şubat 2024

Fiziksel aktiviteler insanı iyi hissettirir. Ve bazı insanlar için bağımlılık yapıcı bile olabilir çünkü bizi iyi hissettiren endorfin ve nörotransmitterler salgılatabilirler. Bize iyi hissttiren bir şey varsa biyolojik amaçlarımızla büyük ihtimal örtüşüyordur ve bunları bir dahaki sefere daha kolay yapmamız yararımıza olacaktır. Bir aslan size saldırırsa ve aslanı öldürmeyi başarıp altında kalırsanız hayatta kalmak için kaslarınızı kullanıp o aslanı üstünüzden atmaktan başka şansınız yoktur ve bu hayatta kalma ödülü olduğu için kaslar ve beyin tarafından hatırlanır. Bunu yapay olarak her gün spor salonuna giderek yaparsanız da benzer etkiyi yaratır. Çünkü kasların yırtılması ve onarılması genelde vahşi doğada hayati tehlikelerde görülür. Ve siz ne kadar hayati tehlikede olmasanız da kaslarınızın ve beyninizin bunu bilmesinin yolu yoktur çünkü kasınız ve beyniniz böyle şeylerle daha önce dediğim gibi sadece vahşi doğada karşılaşır ve günümüzde de aynı mantıkta çalışır. şimdi spor kısmını anlattım, daha basit fiziksel işlere gelirsek, bunun cevabı da motor becerilerindedir. bisiklet sürmek, şu an yaptıgım gibi klavyede yazı yazmak, yürümek, koşmak bile motor becerilerinin kaslarla beraber çalışmasındandır. bunları yıllar sonra bile yapabilmemizin sebebi öğrendiğimiz motor becerilerin beyindeki kas hafızası tarafından saklanmasıdır. Kas hafızası, belirli bir motor görevi tekrarlayarak hafızaya almayı içerir. Bir hareket zamanla tekrarlandığında, beyin bu görev için uzun süreli bir kas hafızası oluşturur ve sonunda bilinçli çaba gerektirmeden gerçekleştirilebilir. Beyinde depolanmasının sebebi kaslarımızın ve beynimizin, bu tür aktiviteleri daha önce yaptığımızda biyolojik amaçlarımızla örtüştüğünü hatırlaması ve bu nedenle onların depolanması gerektiğini düşündüğünden olabilir. Ayrıca bir hareketi tekrarlı yapmak da benzer etkiyi yaratacaktır. (ekleme: sigara içmeyi bilen biri 10 yıl bıraktıktan sonra da içmesi gerektiğini neden bilir? uyusturucu kullanan biri 30 yıl sonra niye hala nasıl yapılacagını bilir? çünkü bunlar beynimizi kandırıp biyolojik amaçlarımıza katkısı olduğunu inandırır ve nasıl yapılması gerektıgını bundan dolayı depolar)

Kaynaklar

  1. K. Gundersen, et al. (2016). Muscle Memory And A New Cellular Model For Muscle Atrophy And Hypertrophy. Journal of Experimental Biology, sf: 235-242. doi: 10.1242/jeb.124495. | Arşiv Bağlantısı
  2. R. Shusterman. (2012). Muscle Memory And The Somaesthetic Pathologies Of Everyday Life. Thinking through the Body: Essays in Somaesthetics, sf: 91-111. doi: 10.1017/CBO9781139094030.007. | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close