Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Farid Mehdi Zadeh
Üye
3

Karl Popperin yanlışlanabilirlik ilkesi psikolojide kendini nasıl gösteriyor ?

1,600 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Özel
Emir Özel
1,225 UP
Psikoloji lisans öğrencisi

Konuyla ilgili Dr. Saffet Murat Tura, Freud'dan Lacan'a Psikanaliz isimli kitabında Karl Popper ile ilgili güzel açıklamalar yapar. Bildiğiniz üzere Popper'a göre bilimsel bilgi yanlışlanabilirlik ilkesine bağlıdır. Ancak psikanaliz gibi (ve psikanalizden çıkmış diğer derinlik psikolojisi alanları) teoride kalan ve sınanmaya sırt çevirmiş alanlar yanlışlanamazlar bu nedenle bilimsel değildirler (Popper bir gün Adler'e bir vaka anlatır ve fikrini sorar Adler ise hemen vakayı aşağılık kompleksiyle açıklar, bunun üzerine Popper der ki "Nasıl bu sonuca vardın?" Adlerse "1000 deneyimle" diye cevap verir, bu cevap Popper'in hoşuna gitmez "O halde bu 1001. oldu" der, bu diyalog gerçekten yaşandı mı bilemiyorum, bahsettiğim kitaptan bir alıntıydı). Tıpkı Rorschach testleri gibi uzmanın elinde yalnızca yorumlanmayı bekler ve kesin çözümden yoksundurlar. Ayrıca psikanalitik teoriler önemli ölçüde deneye kapalıdır. Ancak günümüzdeki psikoloji önemli ölçüde sinirbilimden etkileniyor. Çoğu psikopatolojinin beynimizdeki bazı aksaklıklardan kaynaklandığını biliyoruz. Örneğin psikoz durumlarının beyindeki dopamin aktivitesindeki anormalliklerden kaynaklandığı artık sadece düşünülmüyor, biliniyor. Bu durum öncelikle deneylere açık, Popper düşüncesindeyse yanlışlanabilir vaziyette. Freud'un teorisini sinirbilimle harmanlayamadığını ancak bir gün bunun gerçekleşeceğini umduğunu elbette bir yerlerde okumuşsunuzdur. 21. yüzyılın başlarından beri bununla ilgili bir alan kurulmuş durumda. Nöropsikanaliz alanı sinirbilimle psikanalitik teorileri birleştirmeye çalışıyor. Bu alana giriş kitaplarından birisi dilimize çevrilmiş durumda, Beyin ve İç Dünya isimli bu kitapta Mark Solms ve Oliver Turnbull bilinç, bellek, rüyalar vb hem psikanalizi hem de günümüzde (nihayet) sinirbilimi ilgilendiren sorunlara nöropsikanalitik açıklamalar getiriyorlar. Psikanaliz bilimselleşmiyor aslında, yalnızca sinirbilimle bir ölçüde birleştiriliyor. Dikkatinizi çekerse veya araştırmak isterseniz diye nöropsikanaliz oluşumunun ülkemizdeki çalışma grubunun web sayfasını da kaynaklara ekliyorum.

399 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Popper Düşüncesine Dair Kısa Ve Öz Bir Çeviri. (19 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Popper Ve Yanlışlanabilirlik. (19 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Türkiye Nöropsikanaliz Çalışma Grubu. (19 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close