Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Əli Fərzəliyev
Üye
0

Karbondioksitin elektrolizi nasıl yapılır ve ne kadar güç tüketir?

298 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ömer Özdemir
Bilme sevdalı bir genç.

Karbondioksitin indirgenmesi ile elektroliz hücresinin katot kısmında bir çok ürün oluşabilir. Bu ürünler başlıca formik asit, karbonmonooksit, metan, etan ve etil alkoldür. Tabiki de katalizörlere bağlı olarak bu ürünler daha baskın olabilir. Örneğin kalay katalizörlüğünde formik asit(HCOOH), gümüş katalizörlüğünde karbonmono oksit(CO), bakır katalizörlüğünde metan (CH4), etan (C2H4) ve etanol (C2H5OH) diğer ürünlere göre daha çok açığa çıkar. Bunların dışında eser miktarda metanol, propanol ve bütanol de oluşabilir.[1] Bu tepkimlerde kullanılan protonların kaynağı sudur. Sudan ayrılan protonlar katota tepkimeye girerken oksijen (O-2 ) iyonları anot kısma geçer.

Ishida, H. (2018). Electrochemical/Photochemical CO2 Reduction Catalyzed by Transition Metal Complexes. InTech. doi: 10.5772/intechopen.75199

Elektroliz hücrenin anot kısmında ise oksijen(O2) oluşur.

Bu elektroliz normal elektroliz hücrelerinin yerine daha verimli olan SOEC(katı oksidasyon elektroliz hücreleri(inşallah doğru çevirmişimdir))lerde yapılır.

Tüm Reklamları Kapat

SOEC de gerçekleşen karbondioksit indirgenmesi ile 1 m3 CO (normal şartlar altında) üretmek için 6 ila 8 Kwh elektrik gereklidir.[2]

Bence bu tarz karbondioksiti indirgeyen sistemleri kullanarak karbondioksit salınımını azaltmak hiç mantıklı bir işlem değil. Çünkü bu sistemler doğrudan karbondioksit çıkışı olan yerlere( fabrika bacaları, egsoz çıkışları vb.) kurulması gerekiyor ki bir işe yarasın. Karbondioksit havaya salındığı anda oksijen ve azot ile seyreltildiği için onu elektroliz ile azaltmak mümkün değil. Bu elektroliz sistemleri karbondioksit çıkışı olan bir fabrika bacasına kurulsa bile öncesinden SO2 SO3 gibi gazlardan ayrışması gerekmekte ki bu işlem çok maliyetli olduğundan işlemin verimi daha da düşüyor. Ayrıca elektroliz sonucu yanında çıkan atıklarda bu işin cabası.

Bir de bu elektrolizde elektriği güneş enerjisinden karşılayarak verimi artırma fikri var ki yine bence mantıklı olmayan bir fikir. Güneş enerjisini böyle bir işlemde harcamak yerine normal şekile kullanıp fosil yakıtlardan uzaklaşmak çok daha mantıklı.

Kaynaklar

  1. H. Ishida. (2018). Electrochemical/Photochemical Co2 Reduction Catalyzed By Transition Metal Complexes..
  2. H. Topsoe. "Produce Your Own Carbon Monoxide - On-Site And On-Demand". Alındığı Tarih: 8 Şubat 2021. Alındığı Yer: topsoe | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close