Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
1

Karbondioksit yiyen bakteriler var mı?

Fotosentetik olarak veya başka türlü?
430 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enis Çam
Enis Çam
24K UP
Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Öğrencisi

Canlılar fizyolojik ve metabolik yollarına göre ortamdaki çeşitli maddeleri gerek enerji kaynağı olarak gerek elektron kaynağı olarak kullanırlar. Kabaca burada CO2 molekülünün bünyeye katılıp (tüketmek) sentez işlemlerince kullanılmasından bahsedecek olursak; bu işlemi genel olarak ototrofik metabolizmaya sahip olan canlılar gerçekleştirir. Bunlara bakteri düzeyinde örnek vermek gerekirse; kemosentetik ve fotootrofik bakteriler söylenebilir. Fotootroflar fotosentez yapan; ışık enerjisini kullanarak kimyasal enerji çevrimi yapabilen canlılardır. En tipik örnekleri Siyanobakterilerdir[1]. Ancak Bacteria domaini içerisinde fotosentetik bakterileri barındıran birçok Bacteria Phylumu bulunmaktadır. Dominant olarak fotosentetik bakterileri barındıran filumlardan Cyanobacteria ve Proteobacteria'dır.

Bir diğer CO2 özümseyen grup ise kemosentetiklerdir. Yani inorganik kimyasal bileşikleri enerji kaynağı olarak kullananlardır. Yine Phylum olarak örnek vermek gerekirse; Proteobacteria'dan özellikle Delta-Proteobacteria alt sınıfı ve çoğu Ekstremofilik(uç koşullarda yaşayan) bakteriler dominant olarak kemosentetikleri barındırırlar[2]. Bu iki grubun da CO2 molekünü kullanma yetenekleri Calvin Çevrimi enzimlerine sahip olmalarından kaynaklanmaktadır[3]. Bu bakteriler CO2 molekünü işte bu Calvin döngüsü enzimleri ile özümserler. Özetle bir mikroorganizmanın CO2 kullanma durumu metabolik yol izlerinden de anlaşılabilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Tabita FR, et al. (1979). Carbon Dioxide Assimilation In Cyanobacteria: Regulation Of Ribulose, 1,5-Bisphosphate Carboxylase.. American Society for Microbiology. doi: 10.1128/jb.140.2.452-458.1979. | Arşiv Bağlantısı
  2. Eugene Rosenberg, et al. (2013). Anoxygenic Photosynthetic Bacteria: Proteobacteria, Chapter 170-171. ISBN: 978-3-642-30194-0. Yayınevi: Springer.
  3. Alessandro Senatore, et al. Calvin Cycle. (1 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 2 Temmuz 2022. Alındığı Yer: Science Direct | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close