Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Sert
Ali Sert
60K UP
Üye
5

Karanlık madde ya da enerji eski bilim insanlarının esir maddesi olarak bahsettiği madde olabilir mi?

Bu madde aslında evrenin içinde ilerlediği atomun bileşenlerini ve maddeyi bir arada tutacak kadar yoğun hatta plazma yoğunluğunda biz atom olarak enerjiden meydana geldiğimiz için yoğunluğunu hissedemediğimiz madde üstü bir varlık olabilir mi?
497 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bütün varlık evrenin dokusunu oluşturan enerji havuzunda ortaya çıkıp daha sonra kayboluyor. İşte bu enerji ağı esir veya adına ne derseniz deyin vardır. Bu yüzden mevcut fizik anlayışı esasen bu anlamda yetersizdir. Daha üst bir fiziğe ihtiyacımız olduğu da kesin. Bu konuda sicim teorisi esasen güçlü bir adaydır. Çünkü sicim teorisine göre atom veya maddenin üst hali sicimlerdir. Bunlar uzay dokusunu oluşturan süper küçük iplikçiklerdir ve bunlar değişik frekans ve dalga boylarında titreşince farklı atom yapıları ve farklı maddeler ortaya çıkar. Bu teoriye göre bir madde uzay dokusunda enerji ile oluşan sürekli titreşen durumda var olur ve daha sonra bu enerji tükenince evrende yok olmaya başlar. Aslında bu teori kuantum fiziği ile de tamamen uyumlu bir tablo çizer. Çünkü kuantum fiziğinde de alanlar vardır. Örneğin elektron bizim sandığımız gibi bir parçacık değil alan yani dalgadır. Sadece biz bakınca ışık ile etkileşime girer ve parçacık olarak görünür. Esasen elektronun doğal hali burada dalga formudur. Tüm varlık da esasen bu şekilde evrende bir alan durumundadır. Madde veya parçacık algısı ışıkla etkileşim sonucu oluşan bir durumdur. Bir maddenin evrenin dokusunda işgal ettiği yer evrenin dokusundaki enerji ağında bir yumak şeklindedir. Böylece madde titreşimlere açık durumda olur. Örneğin kuantum tünelleme etkisi yani bir elektronun duvarın öte tarafına etki etmesi da buna bağlıdır. Işıkla maddelerin veya cisimlerin etkileşimi burada bir nevi donuk bir resim oluşturma haline dayanır. Işık maddenin dağınık ve yayılmış yapısını sınırlandırarak bize sunar böylece biz görmemizi sağlayan ışık yolu ile cisimlerin kesin sınırları olduğunu görürüz ve zannederiz. Oysa uzayın dokusuna dahil olan cisimler titreşim etkilerine açık bir devamlılık halindedirler. Böylece iki madde etkileşimi de ancak titreşimlere ve titreşmelere dayanır. Hiç bir madde atom düzeyinde diğerine temas edemez ama işte bu devam eden titreşim etkisi maddeler arası etkileşimi sağlar. Kısacası tüm varlık evrenin dokusunda ortaya çıkar ve bu yapıda ortaya çıkan titresme haline dayanır. İlerde bilimsel ilerlemelerin mutlaka burada belirttiğim noktalara geleceğini tahmin etmek zor değil. Şunu rahatlıkla ifade edebiliriz ki evren sandığımız gibi bir yer değil. Evren tamamen bir bütün, madde uzay bir bütün durumda. Varlığın ortaya çıkması evrenin dokusuna ve yapısına bağlı. Evrenin kumaşı yani uzay zaman dokusunun yapısını tam anlamadan hiç bir şey bildiğimizi söyleyemeyiz.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close