Karanlık madde sadece elektromanyetik dalgalar ile etkileşime girmez. Oysa maddenin üzerinde kütleçekimsel bir etkisi olduğunu gözlemliyoruz.
Bu gözlemler, bize bir şeyin oralarda bir yerde olması gerektiğini söylüyor ama ne olduğunu ve nasıl olduğunu bilmiyoruz. Niteliği konusunda araştırmalar devam ediyor. Şu anda gözlemlediğimiz evrende karanlık madde diye tabir ettiğimiz bir şeyin olması, evren modelimize uyuyor. Böylelikle daha önce açıklayamadığımız şeyleri, örneğin; galaksilerin kendi etrafında dönüş hızlarının, merkezde hızlı, merkezden uzaklaştıkça yavaş olmasını bekleriz. Oysaki gözlemlerimiz merkezden uzaklaştıkça dönüş hızının beklenen oranda azalmadığı yönünde. Kayıp Kütle Problemi olarak adlandırılan bu duruma, ancak karanlık maddeyi denkleme ekleyince bir açıklama getirebiliyoruz.
Ayrıca kütleçekimsel mercekleme yöntemi ile, bir sistemin sadece geometrisini inceleyerek içerdiği kütle miktarını hesaplayabiliyoruz. Bu da, evrendeki karanlık madde miktarını hesaplamamıza (tahmin etmemize) olanak sağlıyor. Evrendeki toplam madde miktarının yaklaşık %84'ünü karanlık maddenin oluşturduğunu düşünüyoruz.
Sonuç olarak, karanlık maddenin çok olduğunu ve bu evrendeki diğer maddeler üzerinde kütleçekimsel bir etki yarattığını bilmemiz dışında, onun hakkında hiç bir şey bilmiyoruz.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Dark Matter. (26 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Dark Matter - Dark Energy. (26 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı