Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 6 Eylül
1

Karanlık madde ile karanlık enerjinin ardıl dinamiklerini açığa çıkarmadan genel görelilik ile kuantum fiziği tek bir teoride birleşebilir mi?

Ya da daha genel bir ifade ile ve her ne kadar devinen evrenin mantığı ile örtüşmese de "her şeyin teorisi" olarak ifade edilen bir teoride...
145 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 8 Eylül

Genel görelilik (GR) ile kuantum mekaniğini (QM) tek bir çerçevede birleştirmek modern fiziğin en zorlu problemlerinden biridir. Bu birleşim "her şeyin teorisi" (ToE) olarak adlandırılsa da karanlık madde ve karanlık enerji gibi kozmolojik fenomenleri açıklamadan bu iki teoriyi birleştirmek henüz tam anlamıyla mümkün olmamıştır. Aslında bu fenomenler mevcut teorilerin ötesinde yeni bir anlayış gerektiriyor.

Genel görelilik galaksiler ve kara delikler gibi büyük ölçekli yapıları başarılı bir şekilde tanımlar; ancak çok küçük ölçeklerde, özellikle tekillikler (Büyük Patlama ya da kara deliklerin içi gibi) söz konusu olduğunda yetersiz kalır. Kuantum mekaniği ise atomaltı parçacıkların davranışını açıklar ancak bu teoride kütleçekim kuvveti yoktur. Temel problem genel görelilikte kütleçekimin klasik bir alan olması, oysa kuantum mekaniğinin tüm alanların kuantum üstüpozisyonlarda bulunmasını gerektirmesidir. Bu durum genel görelilikle çelişir ve birleştirilmesi büyük bir sorun teşkil eder.

Bu teorileri birleştirme çabaları genellikle kuantum kütleçekim teorisi geliştirmeyi amaçlar. Bu teorinin en önemli hedeflerinden biri kara deliklerde bilgi kaybı paradoksu gibi sorunları çözmektir; çünkü kuantum mekaniği ve genel görelilik, kara deliklerin bilgi kaybı konusunda çelişen sonuçlar ortaya koymaktadır. Buna göre kara delik buharlaştığında geriye yalnızca termal radyasyon kalır, oysa kuantum mekaniği bilgi kaybının imkânsız olduğunu söyler. Bir kuantum kütleçekim teorisi kara deliklerde ne olduğunu açıklayabilmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu birleşim karanlık madde ve karanlık enerji gibi olguları açıklamak zorunda değildir. Bu olgular kozmolojik gözlemler sonucunda keşfedilmiştir ve evrenin hızlanan genişlemesi (karanlık enerjiye atfedilen) veya galaktik ölçeklerdeki yerçekimsel etkiler (karanlık maddeye atfedilen) gibi gözlemlerle ilişkilidir. Bu olgular hem GR hem de QM’nin yetersiz kaldığı durumlara işaret eder ve bazı fizikçiler GR’yi genişleten ekstra boyutlar veya alternatif kütleçekim modellerini önermiştir. Örneğin bazı teoriler ekstra boyutlar kullanarak evrendeki hızlanmayı karanlık enerjiye ihtiyaç duymadan açıklamayı hedeflemektedir​.

Daha geniş bir perspektifte bir ToE’nin bilinen tüm kuvvetleri ve parçacıkları kapsaması beklenir ancak bu teori karanlık madde ve karanlık enerjinin dinamiklerini açıklamak için kozmolojik gözlemleri doğrudan ele almazsa bu konuları açıklamayabilir. Sicim teorisi gibi yaklaşımlar evrenin çoklu boyutlar veya gizli simetriler içerdiğini ve bu sayede karanlık madde ve karanlık enerjiyi açıklayabileceğini öne sürer ancak bu teoriler henüz deneysel olarak doğrulanmamıştır​.[1][2]

Kaynaklar

  1. N. Author. Can We Unify Quantum Mechanics And Gravity? – Physics World. (31 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2024. Alındığı Yer: Physics World | Arşiv Bağlantısı
  2. N. Kumar. A Higher-Dimensional Model Can Help Explain Cosmic Acceleration Without Dark Energy. (1 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2024. Alındığı Yer: Phys | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close