Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Karakterimizin nasıl olacağına biz mi karar veriyoruz yoksa yaşadıklarımıza göre mi şekilleniyor?

insanın karakteri yaşadıklarına göre mi şekillenmek zorunda
448 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Kişinin aslında olduğu kişinin kökeni genetik midir, yoksa deneyimleri midir. Bu psikolojide temel bir sorudur. Günümüzde holistik yaklaşımlar, her ikisinin de etkili olduğunu (patolojiler dışında), ortaya koymakta. Suçlu, kötü bakım veren ebeveyne ait etik olarak normal bireylerin olduğu gibi, iyi bakımveren, iyi eğitim almış bireylerin de suç - bağımlılık vs karakter özellikleri gösterebildiği biliniyor. Genetik, karakter özelliklerinin ebeveyn yoluyla görülme ihtimalini artıran bir faktördür. Ancak kişi kendinde olumsuz karakter özelliklerini tespit etse dahi, bunu değiştirebilir. Genetik aktarım nedeniyle karakter özelliği kalıp gibi kişiyi biçimlendirmez. Burada kişinin - bireyin niteliksiz karakter özelliklerinin farkındalığını elde etme becerisi için göstereceği çaba temel. Çevresel olarak kültürel yapı genel olarak sorunlu da olsa kişi bu sosyal yapıyı benimsememeyi seçebilir. Ya da nitelikli bir sosyal çevrede yetişen kişi, suça yatkınlık ya da olumsuz karakter yapısı geliştirmeyi de tercih edebilir.

İstatistiki olarak, tabii ki genetik yapının ve ebeveynin yetiştirme şekli, içinde bulunulan sosyal yapının hepsinin birlikte karakter üzerindeki etkisi tartışılmaz. Nitelikli ortamda, kişinin olumsuz karakter özelliklerine yapıcı, onarıcı, daha iyi olmasına yönelik yaklaşımlar söz konusu iken, olumsuz karakter yapılarının içinde aşağılama, yargılama, küçümseme, dışlama gibi yaklaşımlar daha yaygın olacağı için, nihayetinde sonuç bireyin seçimine kalıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Zaten birey olabilmenin en temel sınavı, üzerindeki bütün biçimlendirilmişliklerin farkına vararak bunları değerlendirmek, aslında kim olacağı üzerine derinleşerek, olmak istediği kişiye ulaşmada olumsuz göreceği biçimlendirilmişlikleri, olumluları ile değiştirme cesareti gösterebilmekle gösterememek... Bu tercih büyük ihtimal, sosyal onama rağmen bir tercih olacağı için, kabul görerek içinde bulunduğu sosyal yapının fertlerinden birine dönüşmekle, kendi olmak arasında kalacaktır kişi. Gelişmiş toplumlarda, kişinin kendisi olabilmesi sosyal onam alırken, bizim gibi kültür yapılarında kişinin sosyal yapının parçası olması temeldir.

Bazı bilim insanlarının psikopat beyni taşıdığını biliyoruz. Bir kişiye saplanarak ona zarar verme özelliklerine sahip beyin yapısı ile, bir konuya odaklanarak onu sonuna kadar çözme çabasını tercih edebilmekte. Aynı genetik özellikler birini seri katil, diğerini konusunda uzman bir bireye dönüştürebilmekte. Kişinin kendi genetik yapısını farketme, bunu yönetme becerisini de yine genetik özelliklerinden ve çevresel şartlardan gelen etkiyle belirleyecek. Genetik olarak zeka düzeyi yüksek birinin bu durumu yönetebilme ihtimali yükselecektir. (Einstein in çekinik şizofreniyi yönetebilmesi gibi) Benzer şekilde olumsuz şartlarda büyümüş bir bireyin çevresel sorunlarla başa çıkma üzerine yoğunlaşması nedeniyle kendi üzerine yoğunlaşma ihtimali azalacaktır. Olumsuz karakter özelliklerini tespit etme ve onu yönetmek, olumsuz çevre şartlarıyla başa çıkma yanında oldukça sofistike bir ihtiyaca dönüşecek ve geri plana düşecektir büyük ihtimal. Burada da kişinin tercihi temel. Hangi yolu neden seçeceği bireye kalmakta. Ancak tek başına genetik de, çevresel etkenler de kişiyi BELİRLEMEZ. Belirlemesi oranında birey olamama söz konusu olacaktır.

138 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close