Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Karakterimizi anne ve babalarımızdan mı alıyoruz?

Yani DNA yolu ile anne ve ya babamızın karakteri bize geçiyormu geçiyorsa nasil oluyor tam olarak
648 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sinus .
Sinus .
1,905 UP
...

Bilim adamları, mizacın yüzde 20 ila 60'ının genetik tarafından belirlendiğini tahmin ediyor. Ancak mizacın açık bir kalıtım modeli yoktur ve belirli mizaç özellikleri veren belirli genler yoktur. Bunun yerine, birçok (belki de binlerce) ortak gen varyasyonu (polimorfizm), mizacın bireysel özelliklerini etkilemek için birleşir. DNA dizilerini değiştirmeyen (epigenetik değişiklikler) diğer DNA modifikasyonları da muhtemelen mizaca katkıda bulunur.

Büyük araştırmalar, mizaçta rol oynayan birkaç gen tanımladı. Bu genlerin çoğu, beyindeki hücreler arasındaki iletişimde yer alır. Bazı gen varyasyonları, mizaçla ilgili belirli özelliklere katkıda bulunabilir. Örneğin, DRD2 ve DRD4 genlerindeki varyantlar, yeni deneyimler arama arzusuyla bağlantılıdır ve KATNAL2 gen varyantları, öz disiplin ve dikkatle ilişkilidir. PCDH15 ve WSCD2 genlerini etkileyen varyantlar sosyallik ile ilişkilendirilirken, bazı MAOA gen varyantları özellikle belirli ortamlarda içe dönüklük ile bağlantılı olabilir. SLC6A4, AGBL2, BAIAP2, CELF4, L3MBTL2, LINGO2, XKR6, ZC3H7B, OLFM4, MEF2C ve TMEM161B gibi çeşitli genlerdeki varyantlar endişe veya depresyona etkide bulunur.

Tüm Reklamları Kapat

Çevresel faktörler de gen aktivitesini etkileyerek mizaçta rol oynar. Olumsuz bir ortamda yetişen çocuklarda (çocuk istismarı ve şiddeti gibi), dürtüsel mizaç özellikleri riskini artıran genler açılabilir (aktive edilebilir). Bununla birlikte, olumlu bir ortamda (örneğin güvenli ve sevgi dolu bir evde) büyüyen bir çocuk, kısmen farklı bir dizi genin aktive olması nedeniyle daha sakin bir mizaca sahip olabilir.

233 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Medline Plus. Is Temperament Determined By Genetics?. (18 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 18 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close