Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anıl Ağay
Anıl Ağay
58K UP
Üye
0

Karakter bozulmaları yaşayınca ne yapıyorsunuz?

Dönem dönem ahlaki kaygılarla uğraşırken "işlerinizi nasıl yoluna koyma" girişimleri arıyorsunuz, ben felsefecilerin biyografilerine bakıyorum.
572 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Hasan Gültekin
nakil

Zaman zaman kaygılar yaşamamın normal olduğunu düşünüyorum, İnsan olduğumu hatırlamak ilginç bir şekilde beni eğlendiriyor, bu da bir tür içsel motivasyon durumuna sokar.[1]

Eğer bu kaygılar uzun soluklu ve aşırıysa bu duygu bozukluğuna yol açtığı için psikolojik destek ve tedavi almak gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. R M Ryan. (1995). Psychological Needs. Psychological needs and the facilitation of integrative processes. doi: 10.1111/j.1467-6494.1995.tb00501.x. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
120K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

DANIŞAN DAĞLARI AŞAR!

Kişilik bozukluğu anormal duygu, düşünce ve davranış kalıplarıyla karakterize olan uzun süreli bir psikolojik sağlık sorunudur. Genellikle ergenlik döneminde başlayan kişilik bozuklukları yaşamın ilerleyen yıllarında şiddetlenebilir.”

Burada karakter bozulmalarından kasıt nedir bilemiyorum. Hatta dönem dönem ahlaki kaygılarla uğraşmaktan da neyi kastettiğini bilemiyorum. Ancak kasıt “bu ben değilim” şeklindeki kendini kendine yabancılaşmış gibi hissetmek ise ve ergenlik döneminde isen bu son derece olağan. Ki zaten bu dönem kişiliğin git geller ile oturacağı düzlemi arayış dönemidir. Daha ötesi ise bu o dönemin sağlıklı bir şekilde geçirilmediğine ve devam edegelen bir süreç olduğuna işarettir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu bir süreklilik arzetmiş ise ve artık hayatımızın olağan akışını sekteye uğratacak bir seviyeye gelmiş ise durum ciddidir.

Ergenlik dönemine ilişkin önerim umutsuzluğa kapılmadan iç sesine kulak vermen. O sana kim olup kim olmadığını kıs bir süre sonra gösterecektir. Yalnız değilsin.

Ergenliğin de ötesine ilişkin önerim destek almana yöneliktir. Çünkü bu süreçte alınmayan destek karakter bozulması diye adlandırılan sürecin esas karakterin yerini almasına kadar gider.

Daha ötesi için kesinlikle profesyonel bir yardım ve devamında tedavi en akla yatkın olanıdır. Çünkü bu aşamada kişinin gerçekte kim olduğu, gerçek kişiliğinin ne olduğu bilgisi muğlaklaşır.

Tüm Reklamları Kapat

Soruya gelince: dönem dönem ifadesi bir sürekliliğin olmadığını ifade eder. Burada sadece tahmin yürütebiliriz. Yoğun duygusal bir yaşanmışlık, kendini kabul ettirmede yetersizlik vb. Bana kalsa yine de profesyonel bir danışmanlık hiç de fena olmaz.

Felsefecilerin arayışına gelince: Felsefeciler yaşamı uçlarda sürdüren aklın sevgililerdir. Bazen sevilen (akıl) sevildiği oranda filozofa teveccüh göstermez, bazen teveccüh gösterir fakat zaman onay vermez, bazen zaman onay verir fakat mekan uygun değildir.

Felsefecilerin üç yakası olur ve bu üç yakayı bir araya getirmek bazen cidden imkansız olur. Bunu kabullenmeyen felsefeciler bir müddet sonra kendine döner ve iç muhasebe neticesinde , arzuladıkları toplumun arzuladıkları bireylerini kendileri hayali olarak var eder ve onlarla sohbete girişir.

Burada bir kişilik veya karakter bozulmasından değil ancak bir arayıştan, zihinde tasarlananın , koşulların, zamanın ve mekanın uygun olmadığı dönemlerde, hayali kişi, zaman ve mekan yaratılarak aklın sunusu ( zihinde tasarlanalar) pratikte sınanır.

Bunu en fazla yapan felsefecilerin başında antik İranlı (ACEM VEYA PERS) düşünür ZERDÜŞT ve öğretisinin müdavimi ve aynı zamanda bu öğretinin kitabının ( böyle buyurdu Zerdüşt) yazarı Friedrich Nietzsche’dir.

Böyle bir sorun yaşayınca biz ne yapıyoruz:

“Ne kadar bilirsen hey dost bilene danış

Danışan dağları aşar mı aşar

Danışmadan yol açıksa bir kişi

Yorulup yollarda şaşar mı şaşar.”

Tüm Reklamları Kapat

Atalar pek yanılmaz. Sevgiyle…

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. Özcan Köknel. Kaygidan Mutluluğa Kişilik. ISBN: 9789754051001. Yayınevi: ALTIN KİTAPLAR. sf: 431.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close