Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ager Ve Aı
Ager Ve Aı
67K UP
Üye 9 Aralık 2022 1 Cevap
0

Karadeliklerin içi akışkan olmayan lav ile dolu olabilir mi?

182 görüntülenme
Karadeliklerin içi akışkan olmayan lav ile dolu olabilir mi?
Karadeliklerin içi akışkan olmayan lav ile dolu olabilir mi?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
112K UP
Bilimsever 9 Aralık 2022

Kara deliğin içi şöyledir böyledir diye ahkam kesemem ama belki biraz fikir verebilirim.

Yıldızlar element üretecidir. Çünkü yıldızlar kendi bünyelerindeki elementlerin atomuna o kadar baskı yapar ki atomların protonları, nötronları gibi parçacıkları kaynaşır ve başka elementler ortaya çıkar. Bu yüzden tek protonu olan hidrojen evrende çok yaygınken çok daha fazla protonu olan altın, uranyum gibi elementler nadirdir. Zaten uranyum gibi bir elementin patladığında çok büyük zarar vermesi de bünyesinde fazla proton tutmasındandır. Çünkü kütle arttıkça enerji artar. Doğada altının hidrojenden daha az bulunmasının sebebi altının oluşması için gereken sürecin daha fazla olmasındandır.

Her neyse konumuza dönelim. Yıldızlar sıkışıyor sıkışıyor başka ağır element oluşturur, o elementler de yıldızların kalbinde sıkışıyor başka daha ağır elementleri oluşturuyor. Bu böyle gidiyor ama eğer yıldızın kütlesi aşırı artarsa malum ışık bile kaçamıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Temelde basınç arttıkça atomu oluşturan parçacıkların kaynaştığını biliyoruz. Fakat karadelikte bilemediğimiz şey bu parçacıklar kaynaşıyor mu, başka parçacıklar mı üretiyor bu kaynaşma, yoksa o parçacıklar da kuarkına gluonuna yani protonu oluşturan daha küçük parçacıklara mı ayrılıyor bilmiyoruz. Çünkü malum bize bilgi ışıkla geliyor ve karadelikten ışık bile kaçamıyor.

Bundan sonrası benim cahil aklımla yorumum. Şimdi elementler proton, nötron ve elektrondan oluşuyor dedik. Bizim atom çekirdeği dediğimiz şey proton ve nötrondan oluşuyor. Bu protonları ve nötronları ise bir arada tutan şey güçlü nükleer kuvvet. O zaman ben şu çıkarımı yapıyorum; güçlü nükleer kuvvet velli bir sayıya kadar proton ve nötronu bir arada tutabilir. Yani evrende oluşturulabilecek element sayısı sınırlıdır. Bu durumda kara delik içinde 2 ihtimalden biri oluyor. Ya ne kadar baskı olursa olsun dünyada oluşabilecek en ağır element oluşup orda birikiyor ama biz göremiyoruz ya da en ağır elementi de oluştursa baskı hala devam ettiği için o ağır elementi de yırtıp geçiyor ve protonu nötronu da parçacıklarına ayırıyor ve içerde bir parçacık çorbası var sadece.

Bunu test edemedimiz için bilmiyoruz. Belki de evrende bilmediğimiz başka bir kuvvete dayalı element olarak da tanımlayamayacağımız bir "şey" oluşuyor içerde. Şu an bildiğimiz 4 temel kuvvet var. Yer çekimi dediğimiz kütleçekim kuvveti, elektromanyetik kuvvet, zayıf nükleer kuvvet, güçlü nükleer kuvvet. Belkide karadelik içinde başka bir kuvvete dönüşüyor o ."şey".

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close