Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Kara deliklerin ömrü Güneşten az mıdır?

Küçük kütleli yıldızların ömrü büyük yıldızlardan fazladır. Sebebi ise kütleleridir. Eğer karadelikler Güneş'den katbe kat kütleliler ise o zaman bu onları Güneş'ten daha az yıllık ömürlü mü yapar
318 görüntülenme
Kara deliklerin ömrü Güneşten az mıdır?
Kara deliklerin ömrü Güneşten az mıdır?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sadık Berk Evren
Amatör Astronom

Güzel soru! Evet, büyük kütleli yıldızların ömürleri diğerlerine kıyasla çok daha kısa olmaktadır. Çünkü her ne kadar yakıtları (yani hidrojen) daha fazla olsa da düşük kütleli yıldızlara göre çok daha hızlı füzyon tepkimesi gerçekleştirmektedirler. Bu da ömürlerini ciddi şekilde kısaltmaktadır. Mavi üstdevler (İng. "blue supergiants") 10 milyon yıl kadar yaşamaktadırlar. Mavi üstündevler (İng. "blue hypergiants") ise sadece birkaç milyon yıl!

Kara delikler için ise durum aslında tam tersi! Bir kara deliğin kütlesi ne kadar fazla ise o kadar uzun ömürlü olur. Çünkü onlar için ömürlerini belirleyici olan mekanizma füzyon değil Hawking ışımasıdır! Eyfel Kulesi'ni bir kara deliğe dönüştürürseniz ömrü yalnızca bir gün olacaktır. Güneş kütlesindeki bir kara delik ise 1067 yıl kadar yaşayacaktır. Gerçekten uzun bir süre, değil mi? Kara delikler bu uzun ömürleri sayesinde evrenin son bekçileri olacaktır. Bundan 100 trilyon yıl sonra evrendeki tüm yıldız oluşumu duracak ve Stelliferous Çağı sona erecektir. Ardından gelecek olan Dejenere Çağı'nda galaksiler parçalanacak, yıldız kalıntıları dağılacaktır. Nihayetinde geriye sadece kara delikler kalacak ancak 10100 yılın sonunda Hawking radyasyonu en büyük kütleli kara deliklerin bile sonunu getirecektir. Bu konuda Evrim Ağacı'nın harika bir videosu var.

Ne dramatik bir son!

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. P. D. C. Freudenrich. How Stars Work. (1 Ocak 1970). Alındığı Tarih: 31 Aralık 2023. Alındığı Yer: HowStuffWorks | Arşiv Bağlantısı
  2. ThoughtCo. Hypergiants: The Most Massive Stars In The Universe. Alındığı Tarih: 31 Aralık 2023. Alındığı Yer: ThoughtCo | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close