Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İbrahim Halil Bağmancı
Üye 1 hafta önce 11 Cevap
15

Kara deliklerin içi nasıl bir yer?

2,029 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
11 Cevap
Refikcan Filiz
Fizik araştırmaları yapan bir genç 1 hafta önce

Bunu asla bilemeyeceğiz çünkü karadelik dediğimiz yapı uzay-zamanı büken bir sistem. İçerisine bir insan girmesi durumunda adeta bir spagetti gibi uzayıp atomlarına ayrılacağı bir gerçek. Bunun sebebi ise çöken yıldızın kütle çekim kuvveti. Bir insan olay ufkuna yaklaştıkça ayaklarda daha çok kuvvet hissedecek ve bir spagetti gibi uzamasına sebep olacak veya insanı paramparça edecektir.

Özetle

Bir karadeliğin içerisinde ne olduğunu fiziksel yollar ile asla öğrenemeyeceğiz gibi duruyor. Ancak çeşitli teoremlere(beyaz delik teorisi vb.) göz atmakta fayda olduğu bir gerçek.

Tüm Reklamları Kapat

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fatma Nur İnakçı
Araştırmacı/ Yazar 4 gün önce

Kara deliğin içi ne karanlıktır ne de boşluktur. Koca evrenin ritmi, varlığın ise en derin uykusudur. Bu söz biraz şiirsel oldu evet fakat çok şey anlatıyor. Söze şu açıdan bakalım:

Kara deliğin içi bizim sandığımız gibi hiçlik değil. Ama aynı zamanda ne olduğunu kesin olarak bilemediğimiz, sınırına bile yaklaşamadığımız bir şey. Çünkü fizik kurallarımız, matematiğimiz ve hatta hayal gücümüz bile tekillik noktasında yetersiz kalıyor. Einstein’ın Genel Görelilik Teorisi’ne dayanan düşünceye göre baktığımızda kara deliğin olay ufku olarak adlandırılan sınırı aşıldıktan sonra bilgi dış dünyaya ulaşamaz. Işık bile bu noktadan kaçamaz bu nedenledir ki içeride ne olduğunu doğrudan gözlemleyemeyiz. Olay ufku denilen şey adeta evrenin bizden sakladığı bir sır perdesi gibi ve biz sadece dışarıdan olup biteni izleyerek içeride ne yaşandığını tahmin etmeye çalışıyoruz. kesin olarak içi böyledir diyemiyoruz. Ama bu bilinemezlik aynı zamanda bir potansiyeldir. Belki içeride başka bir evren doğuyordur ya da zaman orada başka şekilde akıyordur hatta belki de orası varlığın yeniden yazıldığı bir noktadır.

İşte bu yüzden kara deliğin içi karanlık değil bilinmezdir, boşluk değil gizemdir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emir Akbaş
Emir Akbaş
99K UP
Bilime meraklı bir genç... 1 hafta önce

Aslına bakılırsa tam olarak bilmiyoruz çünkü bir karadeliğin "iç" kısmından bahsediyorsak olay ufkunun ötesinden bahsediyoruz demektir. Olay ufku,ışığın bile kaçamayacağı kadar muazzam bir kütleçekimi barındırır ve bizim oradan bir bilgi edinebilmemiz için ışık parçacıklarının veya radyasyonun olay ufkundan kaçması gerekir ama bu imkansızdır.Olay ufkunu geçtikten sonra gidebileceğiniz tek yer tekillik olur.

Şuan ki bilgilerimize dayanarak karadeliklerin içini anlamak için genel görelilik ve kuantum mekaniği gibi temel teorileri kullanıyoruz ama bu iki teori birleşik bir şekilde henüz açıklanamıyor. İlerde keşfetmeyi düşündüğümüz kuantum kütleçekimi teorisi yani diğer adıyla her şeyin teorisi karadeliklerin içinde ne olduğunu bize açıklayabilir. Bu teoriye aday olarak sicim teorisi ve halka kuantum kütleçekimi veriliyor ama bunlar tam olarak kanıtlanmış değiller.

Karadeliklerin içi olayına dönersek bazı düşünceler mevcutve bunların başında genel görelilik kapsamında karadeliğin içinde teoride sonsuz yoğunlukta bir tekillik(singularity) bulunuyor olduğu.Burası maddenin sonsuz yoğunlukta sıkıştığı ve fizik kurallarının geçerliliğini yitirdiği bir yer olarak düşünülür. Ve matematiksel olarakburası kütleçekimin alanının sonsuza yaklaştığını gösterir fakat bunun ne anlama geldiğini henüz bilmiyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer bir yandan Stephen Hawking'in çalışmaları karadeliklerin "Hawking Radyasyonu" ile zamanla enerji kaybedeceğini ve hatta buharlaşacağını gösteriyor. Bundan dolayı karadeliklerin içi düşündüğümüzden daha farklı olabilir.

Diğer bir konu ise bilgi paradoksudur ve benim en çok merak ettiğim sorulardan birine götürü;bilgi ne oluyor? Yok mu oluyor yoksa saklanıyor mu? Açıkcası bu tam olarak belli değil ve bazı düşünceler mevcut ancak bilgiye ne olduğunu tam olarak bilemiyoruz.

Son olarak spekülatif olarak karadeliklerin içinin başka evrenlere açılıyor olabileceği olduğudur ama bu sadece matematiksel bir olasılıktır ve mağalesef yine bilmiyoruz.

Ancak dendiği gibi bilmemek ayıp değildir aksine öğrenmemek ayıptır ve insanlık olarak evreni gerçekten anlamak adına öğrenmeliyiz ve diğer nesillere aktarmalıyız. Tarihte olduğu gibi ancak böyle gelişebiliriz. Umarım açıklayıcı olmuştur:)

104 görüntülenme
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Esat Kudret
538K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 4 gün önce

Kara da, delik de olmayabilir!

Kara oluşunun izahı, kendisine yönelen ışığın geri yansıyacağı bir niteliğe sahip olmayışı yahut ışığı da yutacak denli bir çekim gücüne sahip oluşu. Neticede ışığın yolu evrensel düzlem ve ışık esasında hep düz ilerler. Ancak kara deliğin kendisi evrensel düzlemi dahi eğecek güce sahip var sayıldığından ışık da bu düzlemi takip ederek karadeliğin içinde kayboluyor.

Buradaki kaybolma mecazidir ve esasında ışığa ne olduğu ile ilgili elimizde bir veri yok, sadece olasılıklar var.

Tüm Reklamları Kapat

Delik oluşunun izahı ise gerçek anlamda bir delikten kaynaklı değil, içine giren her şeyin, sanki öbür tarafı delik ve başka bir evrene açılıyormuş gibi yutulmasıdır. Fakat bu yutulma benzetmesine vesile olan şey nedir, gerçekten başka evrenlere açılan bir kapı mıdır yoksa orada evrensel yasaların olağan hali ile işleyip bizlerin henüz bunun neden sonuç ilişkisini kuracak yeteri veri ve gözlemden yoksun oluşumu bu ifadelere sebep henüz bilmiyoruz. Sadece tahminde bulunuyoruz. Ancak bu tahminlerimizi sınayıp doğrulatacak, şua an elimizde matematik dışında ne yazık ki bir araç yok.

Ancak matematik, bugüne kadar birçok olguda önümüze ışık oldu ve öngörülerimizi doğruladı. Fakat bu her zaman böyle olacak anlamına gelmez. Söz konusu evren ve kara delikler olunca ne yazık ki istisna kaideyi bozabilir.

Kara delikler aslında, işleyişini henüz bilemediğimiz sıradan fakat devasa gök cisimler de olabilir, başka evrenlere açılan kapılar da. Hatta maddi evrenimizin geri dönüşüm fabrikaları da… Ancak şu an itibarı ile kesin olan iki şey var: ilki orada duran ve kara delik sıfatını hak eden bir olgunun olduğu, ikincisi ise ne olup ne olmadığı ile ilgili, kesin ve somut bir veriye sahip olmadığımız.

Yoksa kara delikler ile ilgili olay ufku da, tekillik de hatta her şeyi yutacak denli bükülen uzay-zaman dokusunun kendisi de matematiksel temeli ağır basan birer teoriden ibarettir.

Şayet suyun başını tutanlar türümüzün önüne iradi olarak bir engel çıkarmaz ise, karadelikler ile ilgili muammanın çözümünün çok uzak olduğu kanısında değilim. Evrensel zaman dilimi itibarı ile…Sevgiyle…

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kuzey Kanlıkılıçer
University of Toronto’da Astrofizik Minor’ı yaptım 1 hafta önce

Soruya bir kara deliğin içine hareket edersek bizi olay ufkunun ötesinde nelerin bekliyor olabileceği ile ilgili pek çok cevap gelmiş bu nedenle ben olay ufkunun ötesinde kalan göremediğimiz kısımdaki madde ve uzay boşluğu dağılımının nasıl olabileceği ve kara deliğin nasıl bu forma geldiği hakkında bir cevap yazmak istedim.

Kara delikler güneşten yaklaşık 20 kat veya daha büyük yıldızların yakıtını tükettikten ve nükleer füzyon yapamaz hale geldikten sonra kendi kütlelerinin merkezine çökmesi sonucu meydana gelmektedir. Bu çökmenin ardından bu devasa yıldızların süpernova veya benzeri bir patlama sonucu uzaya saçılan kütleleri dışındaki bütün kütle çok küçük bir alanda sıkışarak inanılmaz bir yoğunluk yaratır. İşte bu yoğunluk sıkıştığı alan Schwarzschild yarıçapı dediğimiz değeri bulduğunda kara delikleri oluşturur. Örneğin dünya kütlesinde bi cisim için bu yarıçapa ulaşmak bir eriğin kapladığı alana (1 cm yarıçap) sıkıştırılmak demek veya Güneş için New York’un Manhattan (3km yarıçap) bölgesine sıkıştırılması demektir.

Ancak unutmamak lazım kara delikler de diğer yıldızlar ve gezegenler gibi pek çok farklı kütlede ve spin hızı dediğimiz özellikte çeşit çeşit bulunmaktadır. Basitleştirmek için spin hızı olmayan, yani kendi etrafında dönmeyen, elektrik yükü olmayan ve merkezinde tekillik olan bir kara delik düşünelim. Bu kara deliğin olay ufkunun içinde kalan bölgenin büyük çoğunluğunu fazlasıyla bükülmüş ve inanılmaz yüksek zaman genişlemesi yaşanan boşluk oluştururken, merkezinde ise inanılmaz yoğunluktaki maddeler tekilliğe yığılmış vaziyette bukunacaktır. Ancak kara delikler onları oluşturan bu yıldızların ölümünden sonra nasıl bir astronomik süreçten geçiyor ve olay ufkunun içerisinde neler oluyor, o konuda bir bilgimiz yok. Emir’in de cevabında belirttiği gibi kuantum ve genel görelliliği birleştirebidiğimiz bir teori bulunduğunda ancak bunu anlayabileceğiz.

Tüm Reklamları Kapat

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Damla Eken
Damla Eken
83K UP
Fizik Öğrencisi 1 hafta önce

Kara deliklerin içi tam olarak bilinmemektedir, ancak tekillik, olay ufku, uzay-zaman eğriliği gibi kavramların olduğu spekülasyonlar vardır. Görüşüme göre, kara deliklerin içi gözlemlenemez çünkü olay ufkuyla sınırlıdır. Genel görelilik teorisine göre, kara delikler yoğun gravitatif çöküş sonucu tekilliğe yol açar. Ancak kuantum teorileri, farklı davranışlar önerebilir. Temelde fizik üstü bir yapıya sahip, noktasal ve sonsuz yoğunlukta bir alan olarak tanımlanır.

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Sürükle bırak veya seç
Pexels'te Ara
Panodan Yapıştır
URL'den Yükle
0 /5000
0 /5000
0 /5000
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close