Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Erdal Aksu
Erdal Aksu
1,505 UP
Üye
5

Kara deliklerin belli bir ağırlığı var mı?

Her şeyin belli bir miktarı olduğuna göre o zaman Kara deliklerinde belli bir miktarı olur
409 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
Astronomi meraklısı

Kara deliklerin belli bir ağırlığı vardır. Kara delikler, uzayzamanı o kadar kuvvetli eğen çok yoğun kütleli cisimlerdir ki, ışık dahil hiçbir şey olay ufkundan kaçamaz. Genel görelilik kuramı, yeterince yoğun bir kütlenin uzayzamanı eğerek bir kara delik oluşturabileceğini öngörür1. Kara deliklerin ağırlığı, kütlesi ile ifade edilir. Kütle, bir cismin eylemsizliğinin veya yerçekimi etkisinin ölçüsüdür.

Kara deliklerin kütlesi, oluştukları madde miktarına bağlıdır. Örneğin, yıldız kütleli kara delikler, yaşamlarının sonunda çöken büyük yıldızlardan oluşur. Bir kara delik oluştuktan sonra, çevresindeki maddeden kütle kazanabilir. Süper kütleli kara delikler ise milyonlarca veya milyarlarca güneş kütlesine sahiptir ve galaksilerin merkezinde bulunurlar. Süper kütleli kara deliklerin nasıl oluştuğu tam olarak bilinmemektedir, ancak diğer yıldızlardan ve kara deliklerden kütle kazanarak büyüdükleri düşünülmektedir.

Kara deliklerin kütlesini belirlemek için çeşitli yöntemler kullanılır. Bunlardan biri, kara deliğin etrafındaki yıldızların veya gazın hızını ölçmektir. Kara deliğin kütleçekimi etkisiyle bu cisimler daha hızlı hareket ederler. Bu hız değerleri kullanılarak kara deliğin kütlesi hesaplanabilir. Başka bir yöntem ise genel görelilik kuramından yararlanmaktır. Kara deliğin uzayzamanı nasıl eğdiği ve ışığı nasıl saptırdığı gözlemlenerek kütlesi tahmin edilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu listede, bilinen en büyük kara deliklerin kütleleri verilmiştir:

-TON 618: 66 milyar güneş kütlesi

-IC 1101: 40 milyar güneş kütlesi

Tüm Reklamları Kapat

-S5 0014+81: 40 milyar güneş kütlesi

-Holmberg 15A: 40 milyar güneş kütlesi

-OJ 287: 18 milyar güneş kütlesi

Kaynaklar

  1. T. Pultarova. The Largest Black Hole Ever Discovered Can Fit 30 Billion Suns. We Found It With Gravity And Bent Light. (29 Mart 2023). Alındığı Tarih: 8 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yeçeryenist Adam
Öğrenciyim

Kara deliklerin kütlesi vardır ve ortalama bir galaksi merkezi kara deliğinin kütlesi 2,6 milyon güneş kütlesidir bu ortalama bir değer , yani kütlesi vardır.Kütlesi olmayan birşeyin kütle çekimi olmaz kara deliklerin kütle çekimi popüler bir fenomendir yani karadeliklerin kütlesi vardır

Kaynaklar

  1. Buzuldiyar. Kara Delik - Vikipedi. (26 Mayıs 2008). Alındığı Tarih: 8 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Vikipedi | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close