Kara delikler, uzayda bulunan ve kütleçekim kuvvetinin çok fazla olduğu yerlerdir. Bu çekim o kadar fazladır ki, ışık bile kaçamaz. Kütleçekimin bu denli yüksek olmasının sebebi, maddenin çok ufak bir alana sıkışmış olmasıdır. Bir yıldız ömrünü tamamladığı zaman, böyle bir durum gerçekleşebilir.
Bir yıldızın yarattığı kütle çekim etkisi, o yıldız kara deliğe dönüştüğünde değişmez. Kütle çekim kuvveti, kütlelerin çarpımı ile doğru orantılı olduğu için, kütlesi değişmeyen bir cismin kütle çekim kuvveti de değişmez. Ancak kara delik oluşumu sırasında, yıldızın çapı çok küçülür ve yoğunluğu çok artar. Bu da kara deliğin olay ufkunu oluşturur. Olay ufkunun içine giren hiçbir şey, ışık bile, geri dönemez.
Kara deliklerin oluştuğu yıldızlardan daha fazla kütle çekim gücüne sahip olup olmadığı ise yıldızlar arası uzaklığa bağlıdır. Milyonlarca kilometrelik uzaklıklar söz konusu olduğunda, bir kara delik, herhangi bir kozmik cisim üzerinde, kendisiyle aynı kütleye sahip bir kozmik cisminkinden daha fazla bir çekim kuvveti uygulamaz. Yani, kara delikleri karşı konulamaz bir kozmik “aspiratör” olarak düşünmemek gerekir. Ancak kara deliğe yaklaştıkça, çekim kuvveti artar ve ışık bile kaçamaz hale gelir.