Karadeliklerin kendisi doğrudan tespit edilemiyor ancak, etraflarındaki gök cisimlerinin tuhaf hareketleri, sanki merkezde kütle çekime neden olan bir cisim varmış gibi yörüngede dönmeleri sayesinde varlıklarını anlayabiliyoruz.
Daha net anlaşılması için bizim Güneş Sistemini örnek verirsek: Güneş'in görünmeyen bir karadelik olduğunu hayal edin (aynı yörünge düzleminde benzer hızlarda döneceksek, bu karadelik en fazla 2-3 km. yarıçapında olacaktır) ve 8 gezegenin Genel Görelilik ilkelerine uygun olarak yörüngede döndüğünü gözlemlersek sistemin merkezinde kütle çekime neden olan bir cismin olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Karadeliğin doğrudan fotoğrafını çekmek imkansızdır. Hiç bir şekilde uzaya ışığını yansıtamaz ancak, etrafında bulunan gaz ve toz bulutlarından beslenen karadeliklerin olay ufkunun civarında oluşan ışımanın resmini çekebiliriz. Beslenen karadelikler etraflarındaki gaz ve tozlar aşırı hızlarda dönmeye başlar ve ısınırlar, bu ısı maddenin ışımasına neden olur.
Bilim insanları 2019 yılında Messier 87 galaksisinin merkezinde bulunan bir karadeliğin kendisini olmasa da etrafındaki ışımanın resmini çekmeyi başardılar. Oldukça uzun ve zorlu bir süreç olduğunu da bilmek gerekir: Dünya'nın 4 bir yanında bulunan 8 radyo teleskobu 10 gün boyunca bu karadeliği izlediler ve elde edilen verilerin yaklaşık 2 yıl boyunca analizi sonrasında aşağıda resmi bulunan görüntüyü ortaya çıkarmayı başardılar.

[1]
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. İlk Kara Delik Fotoğrafı Ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey!. (10 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı doi: 10.47023/ea.bilim.7743. | Arşiv Bağlantısı