Bunu anlayabilmek için öncelikle olay ufkunu bilmemiz gerekir.
Genel görelilikte olay ufku, ışık ve maddenin artık kaçamadığı bölgeyi sınırlayan kuşağa denir.
Bir madde kara deliğin olay ufkuna(Event horizon) girdiğinde, uzay-zamanın geri kalanından izole halde olur. O bölgeyi bir daha asla terk edemez. Kara deliğin olay ufkuna girdikten sonra, madde en küçük atomaltı bileşenlerine kadar parçalanır ve sonunda tekilliğe sıkıştırılır. Tekillik giderek madde biriktirdikçe, kara deliğin olay ufkunun boyutu da orantılı olarak artar.
Bir yıldızın olay ufku, yıldızın çökmeden önceki kütlesiyle orantılıdır. Örneğin kütlesi 10 Güneş kütlesi olan bir yıldız içe çöküp kara delik haline geldiğinde çapı 60 km olan bir olay ufkuna sahip olur. Bir kara delik madde yuttukça olay ufkunu genişletir, olay ufku genişledikçe de daha güçlü çekim alanına sahip olur. Kimi kara deliklerde iki olay ufku vardır. Kara deliğin olay ufkunda teorik olarak zaman tümüyle durmaktadır. Olay ufkunun içinde uzay ışıktan daha hızlı bükülür.
İngiliz fizikçi Stephen Hawking'in teorisine göre kara delikler parçacık yayar ve bu sayede kütle kaybeder. Anca genel görelilik teorisine göre kara delikler küçülemez, yani olay ufuklarının alanı azalamazdı. Bundan dolayı bir çok insan Hawking'e karşı çıkmış veya çok şaşırmıştı. Ancak 2018-2019 yıllarında yapılan deneyler, Hawking’in bu konudaki tahminlerini doğrulamıştı.
Ancak tam olarak yine de tekillikteki maddeye ne olduğu tam olarak bilinmez. Karadelikteki maddenin yok olması da mümkün olabilir bunun üzerine yapılmış çeşitli çalışmalar vardır. Yani uzun lafın kısası, kesin olarak ne olduğunu bilmiyoruz. Bir çok şey olmuş olabilir.
170 görüntülenme