Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Özel
Ali Özel
1,214 UP
Üye
16

Kara deliğin arkasında keşfedilen ışık uzay zamanı bükmesinden mi kaynaklanıyor yoksa kara deliğin çevresinde dolanan ışıklardan mı?

Kara deliğin arkadaşından gelen ışık haberi veya olayı kara değilin uzay zamanı çok yüksek miktarda bilmesi dolayısıyla kara deliğin event horizon'una girmeden uzay zaman dokusunda ilerleyip mi gördük yoksa kara deliğin kütle çekim dolayısı ile etrafında dönmekte olan fotonlardan mi gözlemledik
1,339 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

Uzay-zaman dokusunun bükülmesinden ötürü arkadan gelirken yolu saptırılıp da Dünya'ya doğru gelecek şekilde bükülen ışığı görüyoruz.

Zaten etrafında dönen ışığı göremeyiz çünkü bizim bir şeyi görebilmemiz için o fotoların gözümüze veya teleskoplarımıza ulaşması lazım. Karadeliğin etrafına hapsolmuş ışık, karadeliğin etrafına hapsolduğu için bize asla ulaşamıyor.

Karadelik etrafında hapsolmuş fotonların var olduğunu, çalıştığını bildiğimiz teorik modellerimiz (bu durumda Genel Görelilik) sayesinde biliyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

466 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
40
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammed Sevgin
Müzisyenim. Bireysel olarak bilim dünyasını takip ediyorum

Öncelikle, kara delikler etrafındaki her şeyi durmadan yutan şeyler değil. Hatta kara delik yutan yıldızlar dahi olabilir. Hatta etraftaki enkaz materyalin sıkışıp yeni gezegenler oluşturması da mümkün. Kara deliklerin belli bir yutma kapasitesi vardır. Hata ömürleri de bir yerde biter. Onlar, basitçe anlatacak olursam; büyük bir yıldızın bütün kütle çekiminin çok küçük bir noktada toplanmış halidir. Kara delikler ışık yaymazlar. Ama etrafında toplanan materyal kütle çekimden dolayı çok fazla sıkışınca yanmaya ve parlamaya başlarlar. Böylelikle bahsettiğin ışık diski oluşur. Bu ışık diskinden dolayı etrafa radyasyon saçılabilir. Kara dalikler de madde yuttukça etrafa radyasyon saçabilir .ama olay ufkundan daha içerisini gözlemleyemediğimiz için bu ışımalar ve radyasyon saçılımları sadece etrafındaki diskten mi yoksa bir kısmı kendi içinden mi gözlemleyemiyoruz. Gösterdiğin kaynak da bu ışınların etraftaki halelerin yaydığı x ışınından bahsediyor. Zaten karadelikleri gözlemlememizi sağlayan etrafındaki bu ışık diski ya da yanında, arkasında kısacası etrafındaki yıldızların ışığındaki bükülmeler. Bilimle kalın...[1] [2]

Kaynaklar

  1. https://www.facebook.com/bbcnews. Dergi - Kara Delikler Ne Zaman Işın Yayar? - Bbc News Türkçe. (19 Ocak 2016). Alındığı Yer: BBC News Türkçe | Arşiv Bağlantısı
  2. Euronews.com. Araştırma: Kara Delikler, Işıkları 'Yığılma Diskine' Geri Gönderiyor. (16 Nisan 2020). Alındığı Yer: Euronews.com | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close