Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Kara cisim ışımasını lise düzeyinde nasıl anlatabiliriz?

Lise kitapları çok yüzeysel. Klasik dalga neden açıklamada yetersiz kalıyor? Mümkünse klasik dalga modelin denklemini nedir? ışıma günün birimi nedir?
713 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Laçın Vəlizadə
Fizik ile ilgilenen biri

Kara cisim ışımasını anlamadan önce bir çok kavramlar bilinmelidir: elektromanyetik spektrum, görünür bölge, termal ışıma.

Elektromanyetik spektrum nedir?

Tüm Reklamları Kapat

Elektromanyetik spektrum bütün elektromanyetik dalgaları barındıran bir ölçektir. Burada en küçük dalgaboyundan en büyük dalgaboyuna veya en küçük frekanstan en büyük frekansa kadar tüm elektromanyetik dalgalar var: Radyo dalgaları, mikrodalga, kızılötesi, görünür bölge, moröte, X-ışınları, gama ışınları. Elektromanyetik spektrumu anlamak için bir denklem var:

Tüm Reklamları Kapat

Burada - enerji, - Planck sabiti, - frekans, - ışık hızı, - dalgaboyu.

Frekansı yüksek olan dalganın enerjisi yüksek, dalga boyu yüksek olan dalganın ise enerjisi az olur. Elektromanyetik spektrumda en yüksek dalga boyu veya en az frekansı olan dalga (dolayısıyla en az enerjiye sahip olan dalga) radyo dalgalarıdır. En az dalga boyu veya en yüksek frekansı olan dalga (dolayısıyla en yüksek enerjiye sahip olan dalga) gama ışınlarıdır.

Görünür bölge nedir?

Elektromanyetik spektrumun bu kategorisini oluşturun elektromanyetik dalgalar insan gözünün gördüğü aralıktır. Bu bölgenin dalga boyu en büyük dalga boyuna sahip renk olan kırmızı (700 nanometre) ve en küçük dalga boyuna sahip renk olan mor-mavi (380 nanometre) arasındadır. Dolayısıyla görünür bölgede en az frekansı olan renk kırmızıdır ve en az enerjisi olan renk de kırmızıdır, en fazla frekansı olan renk ise mordur ve dolayısıyla en fazla enerjisi olan renk de mordur.

Termal ışıma nedir?

Sıcaklığı 0 Kelvin (-273.15 C°) üzerinde olan bütün cisimler elektromanyetik dalgalar yayar. Maddenin sıcaklığına bağlı olarak farklı frekanslarda (yani farklı dalga boylarında veya farklı enerjide) ışıma yapmasına termal ışıma denir. Biz ışığın cisimlerden yansıması nedeniyle görürüz. Işık herhangi bir cisme çarpar ve yansır. Sonrasında gözümüze giren fotonlar aracılığıyla biz görürüz. Fakat hiç ışık kaynağı olmayan kapkaranlık bir odada herhangi bir cismi görebiliriz. Ancak bunun olması için o cismin belirli bir sıcaklıkta ve görünür bölgede ışınım yapması gerekir.

Cisimler sıcaklığından ötürü moröte bölge, görünür bölge ve kızılötesi bölgede ışınım yapar. E = hf denkleminden biliyoruz ki, sıcaklığı az olan cismin enerjisi de az olur ve dolayısıyla frekansı da az olur. Düşük frekansta ışınım yaparsa kızılötesi bölgede ışınım yapmış olur ve bu nedenle biz günlük hayatımızda sıkça ışınım yapan cisimler görmüyoruz. Ancak cismin sıcaklığı belirli bir düzeyde ise cisim görünür bölgede ışınım yapabilir. Daha fazla sıcaklığı olan cisimlerin ise enerjisi fazla olduğu için frekansı da fazla olur ve görünür bölgenin frekans düzeyinden yüksek frekansı olur. Böylelikle cisim moröte bölgede ışınım yapar ve dolayısıyla biz bu ışınımı göremeyiz.

Örnek

Tüm Reklamları Kapat

Termal ışımaya mükemmel bir örnek
Termal ışımaya mükemmel bir örnek

Tüm bunları anladıktan sonra sıcak bir demirin önce neden kırmızı göründüğünü anlamak zor değil. Demirin sıcaklığı arttıkça enerjisi artar ve böylelikle ışınım yaptığı dalganın frekansı da artar. En küçük frekansı olan renk kırmızı olduğu için demirin sıcaklığı yani enerjisi arttıkça demir ilk önce kırmızı renkte ışınım yapar. Sıcaklığı arttıkça demir mora kadar olan bütün frekanslarda ışınım yapar, sonra ise beyaz renkte ışınım yapar. Çünkü beyaz renk tüm renklerin karışımıdır. Sıcaklığı daha da arttığında yalnız mor-mavi renkte ışınım yapar. Çünkü (beyaz) + (mor-mavi) = mor-mavi olur.

Kara cisim ışıması nedir?

Bunu anlamak için kara cismin ne olduğuna bakalım. Kara cisim üzerine düşen tüm ışığı soğuran ve hiçbirini yansıtmayan teorik bir cisimdir. Kara cisim ışıması ise bu kara cismin sadece sıcaklığından ötürü yaptığı ışımadır. Kara cismin sıcaklığından ötürü neden ışıma yaptığı ve bu ışıma hakkında yukarıda konuştuk. Kara cisim ışımasının özünde dediği şey bu. Fakat kara cisim ışıması tüm bunları kapsadığı için bunları iyi anlamak gerek.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sinancan Kara
Sinancan Kara
1,830 UP
Fizik Yüksek Lisans

Bir cisim termal enerjisine yani ısısına göre ışık yayıyor. Bu ışık görünür de olabilir, insan vücudundaki gibi kızılötesi de olabilir. Bir metali ısıttığında 500 derecede kırmızı ile başlayıp beyaza kadar gidiyor yaydığı ışık, çünkü ısısı artıyor. Ama metali ısıtarak X-ışını yayamıyorsun metal ile. Çünkü tek bir X-ışını fotonu üretecek enerji yok atomlarda.

Klasik kurama göre ise bir anda çok fazla "minik" X-ışını üretmek mümkün. Yani bir cismin atomları ufak ufak yüksek enerjili ışıklar saçarak bütün enerjilerini bitirebiliyorlar klasik kurama göre. Güneş'in atomları"sonsuz küçüklükte" X-ışını üretebiliyor örneğin. İnsan vücudu bir anda bütün enerjisini "minik" X-ray'ler ile (veya başka bir yüksek enerjili ışık) saçabilir. Fotonların varlığı bunu engelliyor, çünkü tek bir foton üretmek için belli bir eşik var, onu geçemezsen üretemiyorsun.

Tüm Reklamları Kapat

144 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close