Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Kaplumbağalar neden bir kabuğa ihtiyaç duyuyorlar ve bu kabuk hep var mıydı?

Kaplumbağalar neden bir kabuğa ihtiyaç duyuyorlar? Bu kabuk hep var mıydı? Bu kabuk tam olarak ne işe yarar ve kabuksuz bir kaplumbağa olma gibi bir durum, bir mutasyon olabilir mi? Kabuğun olma durumu avantajlı bir durumsa neden benzer canlılarda da bu şekilde bir kabuk oluşmamış? Kabuklarındaki desenler hepsinde farklı mı parmak izi gibi?
1,474 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hyyperr X0
Hyyperr X0
18K UP
fizik, kuantum fiziği, kimya ve matematikle yakından ilgileniyorum

Bir kaplumbağanın kabuğu, en belirgin özelliği ve en önemli uyarlamalarından biridir ve hem hayvanı hem yırtıcılardan hem de çevreden korumaya hizmet eder. Kabuk iki bölümden oluşur: üst kabuk ve alt plastron. Kabuk, kaplumbağanın üst kabuğudur ve plastron alt kabuktur. Kabuk ve plastron, kaplumbağanın sırtı boyunca uzanan bir köprü ile birbirine bağlanır.

Kabuk, scutes adı verilen sert bir pul tabakası ile kaplanmış kemikli plakalardan oluşur. Scutlar, insan saçı ve tırnaklarını oluşturan aynı malzeme olan keratinden yapılmıştır. Kaplumbağaların sayısı, şekli ve desenleri farklı kaplumbağa türlerinde farklıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi ise kaplumbağaların kendisine göz atalım

Kaplumbağa kabukları kaplumbağaların en belirgin özelliklerinden biridir ve evrimleri büyüleyici bir hikayedir. İlk kaplumbağalar yaklaşık 200 milyon yıl önce Geç Triyas döneminde ortaya çıkmıştır.[1] Bu erken kaplumbağalar küçüktü, basit kabukları vardı ve muhtemelen kendilerini yırtıcılardan korumakta pek iyi değillerdi. Önümüzdeki birkaç milyon yıl boyunca, kaplumbağalar çok çeşitli şekil ve boyutlarda evrimleşti ve kabukları gittikçe daha karmaşık hale gelmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaplumbağa kabuğunun evrimindeki en önemli yeniliklerden biri kabuğun veya üst kabuğun gelişmesiydi. Bu, kaplumbağaların kabuklarını tamamen kapatmalarına ve yırtıcılara karşı çok daha iyi bir savunma sağlamalarına izin vermiştir. Kabuk ayrıca kaplumbağaların karada daha kolay hareket etmelerine ve daha çeşitli habitatlarda yaşamalarına izin vermiştir.

Kabuğun gelişimi muhtemelen ortamdaki değişikliklerden kaynaklanıyordu. Geç Triyas ve Erken Jura dönemlerinde, süper kıta Pangaea'nın daha küçük kıtalara ayrılmaya başlamasıyla dünya büyük bir değişim geçiriyordu. Bu, yeni habitatlar ve kaplumbağaların uyum sağlaması ve gelişmesi için yeni fırsatlar yarattı.

Kaplumbağalar geliştikçe, kendilerini yırtıcılardan korumada daha iyi ve daha iyi hale geldiler. Bu, kabuklarının artan boyutuna ve karmaşıklığına yansır. Dinozorların soyu tükendiğinde, yaklaşık 65 milyon yıl önce kaplumbağalar modern formlarına ulaşmıştı ve kabukları günümüzdekine çok benziyordu.

Kaplumbağa kabuğunun evrimi büyüleyici bir hikaye ve bize geçmişe açılan bir pencere sunuyor. Kaplumbağalar, dinozorların çağıyla yaşayan bir bağlantıdır ve kabukları, Dünyadaki inanılmaz yaşam çeşitliliğinin bir hatırlatıcısıdır.

Şimdi diğer sorunuza gelelim; Neden kaplumbağa gibi hayvanlarında kabukları çıkmıyor?

Bu soruyu tam olarak yanıtlayamasakta bazı olasılıklar ve hipotezler vardır.

Kaplumbağa benzeri yaratıkların kabuklarının olmamasının birkaç nedeni olabilir. Bir olasılık, onları henüz geliştirmemiş olmalarıdır. Bu büyük olasılıkla kaplumbağalarla yakından ilişkili olan, ancak kabukları kendileri geliştirmemiş yaratıklar için geçerlidir.

Diğer bir olasılık ise yaşadıkları ortamın kabukların gelişimini desteklememesidir. Örneğin, etraflarında onları tehdit edecek yırtıcı hayvan yoksa, kaplumbağaların savunma için mermi geliştirmelerine gerek kalmayacaktır.

Son olarak, kabukların gelişiminin yaratığın vücudunun büyüklüğü ve şekli ile sınırlandırılması da mümkündür. Kaplumbağaların kabuk geliştirmelerine izin veren çok özel bir vücut planı vardır, ancak diğer canlılar bunu yapamayabilir.

Kaynaklar

  1. H. Mannen, et al. (1999). Molecular Evidence For A Clade Of Turtles. Molecular Phylogenetics and Evolution, sf: 144-148. doi: 10.1006/mpev.1999.0640. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close