Hayır, çünkü o sorunun cevabının Güneş Sistemi'nin neden dağılmamış olmasıyla (veya başlangıç koşullarının neden o şekilde değil de bu şekilde olduğuyla) hiçbir ilgisi yok, nasıl olup da bizim böyle bir Güneş Sistemi'ne denk geldiğimiz sorusuyla ilgisi var. Bunu da Kopernik İlkesi izah ediyor: İnsanlar, bu Evren'de özel bir gözlemci konumunda değiller; Evren'deki ortalama koşulları yansıtan bir bölgedeler. Dolayısıyla insanın ve konumunun özelliğine yapılan her atıf, neredeyse garantili olarak bilim-dışı olmak zorunda.
Sorunuzun direkt cevabı şu: İnsanlar böyle stabil gibi gözüken bir Güneş Sistemi içindeler, çünkü anca bu tarz görece stabil bir dönemde olan gezegen ve yıldız sistemlerinde yaşam evrimleşip bugünlerine gelebilir. Kaotik yıldız sistemlerinde 'Ben neden bu kaotik sistemdeyim?' diye soran zeki yaşamlar yok, çünkü o kaotik şartlarda yaşam evrimleşip de zekileşecek şekilde karmaşıklaşamıyor, daha başlayamadan yok oluyor. Dolasyısıyla bu soruyu sorabilen kişilerin görece stabil yıldız sistemlerinde bulunması hasbelkader olan bir şey değil, mantıksal bir zorunluluk.
Bu arada videoda verilen bilgiyi de yanlış temsil etmeyelim: Merkür'ün 1 milimetre farklı yere konduğu binlerce simülasyonun %95'inden fazlasında bugünküyle aynı sonuçların alındığına dikkat edin, videoda bunu söylüyoruz. Siz, o simülayonlarda çok daha nadir olan bir vakadan söz ediyorsunuz. Dünya veya bir başka gezegen bırakın milimetreleri, kilometrelerce farklı yörüngelere konsalardı da milyarlarca yıl boyunca stabil kalan yıldız sistemleri oluşabilirdi. Bu konfigürasyonun 'özel' bir tarafı yok. Kaldı ki tam tersine, bu konfigürasyonun da uzun vadede stabil kalmayacağını kesin olarak biliyoruz. Dolayısıyla nerede 'özel'lik?