Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf Altı
Yusuf Altı
8K UP
Üye
0

Kantçı etik nedir? Genel etiği neye göre belirler?

1,779 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bilim Ve Toplum
araştırmacı

Kantçı etik , Alman filozof Immanuel Kant tarafından geliştirilen ve şu düşünceye dayanan deontolojik bir etik teorisine atıfta bulunur: "Dünyada, hatta onun ötesinde, herhangi bir sınırlama olmaksızın iyi olarak kabul edilebilecek herhangi bir şey düşünmek imkansızdır. iyi niyet ." Teori sonucunda geliştirilen Aydınlanma rasyonalizm onun sağ eğer bir eylem sadece olabilir belirterek, atasözünü arkasında -the prensibi görev ona-olan ahlaki hukuk ve görev duygusu doğar aktör . Kant'ın ahlak yasası inşasının merkezinde, çıkarları veya arzuları ne olursa olsun tüm insanlar üzerinde etkili olan kategorik buyruk vardır. Kant, kategorik buyruğu çeşitli şekillerde formüle etti. Onun evrenselleştirilebilirlik ilkesi, bir eylemin caiz olabilmesi için, bir çelişki meydana gelmeden tüm insanlara uygulanmasının mümkün olmasını gerektirir . Kategorik buyruğun ikinci bölümü olan Kant'ın insanlık formülasyonu, kendi içinde bir amaç olarak , insanların başkalarına asla yalnızca bir amaç olarak değil, her zaman kendi içlerinde amaç olarak davranmaları gerektiğini belirtir . Özerkliğin formülasyonu, rasyonel faillerin ahlaki yasaya kendi iradeleriyle bağlı olduğu sonucuna varırken, Kant'ın Amaçlar Krallığı kavramı, insanların eylemlerinin ilkeleri varsayımsal bir krallık için bir yasa oluşturuyormuş gibi hareket etmelerini gerektirir. Kant ayrıca mükemmel ve kusurlu görevler arasında ayrım yaptı. Kant yalan söyleme örneğini kendi etiğinin bir uygulaması olarak kullandı: Doğruyu söylemek kusursuz bir görev olduğundan, yalan söylemek doğruyu söylemekten daha iyi sonuçlar doğuracak gibi görünse bile asla yalan söylememeliyiz. Aynı şekilde, mükemmel bir görev (örneğin yalan söylememe görevi) her zaman geçerlidir; kusurlu bir görev (örneğin, sadaka verme görevi) esnek hale getirilebilir ve belirli bir zaman ve yerde uygulanabilir. Kantçı etik - https://tr.abcdef.wiki/wiki/Kantian_ethics

464 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ceren Akgün. Kantçı Etik. (25 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 25 Ocak 2022. Alındığı Yer: wiki | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close