Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Taha Basmacı
Üye 18 Ekim 2022
7

Kanser son yüzyıllarda daha mı çok arttı?

Çevremizde ve duyduklarımıza göre neredeyse herkesin en az bir tane kanser hastalığına sahip tanıdığı var desek yanlış olmaz, eskiden bu durum böyle miydi? Kanser çok sık yakalanılan bir hastalık mıydı? Son dönemde arttı mı arttıysa buna sebep olan etkenler nelerdir? Hayatımıza giren ufak çaplı da olsa radyasyon buna bir örnek midir?
734 görüntülenme
Kanser son yüzyıllarda daha mı çok arttı?
Kanser son yüzyıllarda daha mı çok arttı?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Orjin Astromat
Araştırmacı, Okur 8 Temmuz 2023

Kanser insanoğlunun tarih boyunca var olan bir hastalıktır ve zamanla gelişmiştir. Ancak, son yüzyılda kanserin görülme sıklığında belirgin bir artış olduğu kabul edilmektedir. Bu artışın birkaç nedeni vardır:

Artan yaşam süresi: İnsanlar daha uzun yaşamaktadır ve yaşam süresi arttıkça kanser riski de artar. Çünkü kanser, hücrelerin zamanla genetik hatalar biriktirerek kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu oluşan bir hastalıktır. Yaşlanma süreci, hücrelerin genetik materyalinde birikmiş olan bu hataların ortaya çıkmasına ve kanser gelişimine yol açabilir.

Çevresel faktörler: Endüstrileşme ve teknolojik ilerlemeler sonucunda çevresel faktörlerdeki değişiklikler kanser riskini artırmış olabilir. Hava kirliliği, toksik kimyasallar, radyasyon gibi çevresel faktörler kanser riskini artıran etkenler arasındadır.

Tüm Reklamları Kapat

Yaşam tarzı değişiklikleri: Modern yaşam tarzı, hareketsizlik, dengesiz beslenme, obezite, sigara ve alkol tüketimi gibi faktörler kanser riskini artırabilir. Özellikle batı tarzı beslenme alışkanlıkları ve obezite, kanser gelişiminde önemli bir etken olabilir.

İleri tanı yöntemleri: Son yüzyılda tıbbi teknolojideki ilerlemeler sayesinde kanser tanısı daha erken ve doğru bir şekilde konulabilmekte. Bu da kanser vakalarının daha fazla tespit edilmesine ve kaydedilmesine yol açabilir.

Ancak, kanser vakalarının artışı aynı zamanda tıbbi ilerlemelerin bir sonucudur. Daha iyi tanı yöntemleri, tedavi seçenekleri ve kanser farkındalığının artması sayesinde kanser vakalarının daha iyi kaydedilmesi ve raporlanması mümkün olmuştur. Bu nedenle, kanser vakalarındaki artışın kısmen gerçek bir artıştan ziyade daha iyi bir tespit ve raporlamayla ilgili olduğu da düşünülmektedir.[1]

Kaynaklar

  1. Bilinmiyor. Rusya'da Üniversite. (7 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 8 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Moskova Devlet Üniversitesi (Makaleler Kısmı) | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Darwin Darwins
Araştırdım 16 Haziran 2023

"Verilerimizden, doğum kohort etkisi denen bir şey gözlemledik. Bu etki, daha sonraki bir zamanda - örneğin on yıl sonra - doğan her bir ardışık insan grubunun, muhtemelen genç yaşta maruz kaldıkları risk faktörlerinden dolayı, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde kansere yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor" dedi . , Harvard Chan School ve Harvard Medical School'da profesör ve Brigham'daki Patoloji Bölümü'nde bir doktor-bilim insanı. "Bu riskin her nesilde arttığını bulduk. Örneğin, 1960 doğumlu insanlar 50 yaşına gelmeden önce 1950 doğumlu insanlara göre daha yüksek kanser riski yaşadılar ve bu risk seviyesinin birbirini izleyen nesillerde artmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz.”Kapsamlı bir incelemede ekip, bir bireyin diyetini, yaşam tarzını, kilosunu, çevresel maruziyetini ve mikrobiyomunu kapsayan erken yaşam "açıklamasının" son birkaç on yılda önemli ölçüde değiştiğini buldu. Batı diyeti ve yaşam tarzı gibi faktörlerin erken başlangıçlı kanserdeki artışa katkıda bulunabileceğini varsayıyorlar. Ekip, belirli kanser türlerinin görülme sıklığının artmasının kısmen kanser tarama programları aracılığıyla erken teşhis edilmesinden kaynaklandığını kabul etti. Bu artan yaygınlığın ne kadarının yalnızca tarama ve erken teşhise atfedilebileceğini kesin olarak ölçemediler. Bununla birlikte, 14 kanser türünün çoğunun insidansındaki artışın, tek başına gelişmiş tarama nedeniyle olası olmadığını belirtmişlerdir.

Erken başlangıçlı kanser için olası risk faktörleri arasında alkol tüketimi, uyku yoksunluğu, sigara içme, obezite ve yüksek oranda işlenmiş gıdalar yer alır. Şaşırtıcı bir şekilde, araştırmacılar, yetişkinlerin uyku süresinin birkaç on yılda büyük ölçüde değişmediğini, ancak çocukların bugün onlarca yıl öncesine göre çok daha az uyuduğunu buldu. Yüksek oranda işlenmiş gıdalar, şekerli içecekler, obezite, Tip 2 diyabet, hareketsiz yaşam tarzı ve alkol tüketimi gibi risk faktörlerinin tümü 1950'lerden bu yana önemli ölçüde artmıştır.[1]

Yani araştırmalara göre kanser 50 yaşın altındaki insanlarda artmış.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. B. A. W. H. Communications. Researchers Report Dramatic Rise In Cancer In People Under 50. (8 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 16 Haziran 2023. Alındığı Yer: Harvard Gazette | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close