Yaygın olarak sadece AB0 sınıflaması ve Rh sınıflaması bilinse gerçekte çeşitli insanlardaki kırmızı kan hücrelerini sınıflandırmak için şu anda kullanılan 36 ayrı kan grubu sistemi mevcuttur. Toplam 346 tip antijen kan grubu sistemleri içinde ele alınır.
A, B ve Rh antijenleri 346 tane içinde sadece 3 antijen tipidir. Normalde kırmızı kan hücrelerinin zarlarında spesifik protein alt tipleri olarak bulunan antijenler ile hastalık kategorileri arasında doğrudan bir bağlantı kurulamaz. Fakat antijen tiplerinin kalıtılan genetik kökenleri oldukları bilindiğine göre çeşitli antijen tipleri ile bazı hastalıklar ve metabolik varyasyonlar arasında genetik düzeyde bir ilişki ya da korelasyon olabileceği düşünülebilir.
AB0 ve Rh sistemleri çok kolay test edilip dünya genelinde bireyler tarafından yaygın olarak bilindiğinden çeşitli çalışmalar sırasında metodolojik olarak büyük bir kolaylık oluştururlar. Sonuçta 36 kan grubu sistemi ve metabolik rahatsızlıklar arasında ilişkiyi araştıran bir çalışma yapıyorsanız 36 çeşit grubunu bilen (muhtemelen) kimseyi bulamazsınız, kendiniz tespit etmeniz gerekir ki bu da araştırmacı için büyük bir malî zorluk oluşturur. Fakat kim AB0 grubunu bilmez ki? Bu nedenle kan grubu antijenleri ile metabolik rahatsızlık arasındaki olası ilişkileri arayan çalışmalar AB0 ve Rh grupları üzerinde kümelenmiştir.
Şimdiye kadar şüphe uyandıran ve gerçek bir ilişkiye işaret eden bazı çalışmalar olmuştur. Örneğin 0 grubu insanların kanlarında Faktör VII ve von Willebrand faktörü denen proteinlerin diğer gruplara göre %25 daha az olduğu tespit edilmiştir. Bu proteinler pıhtılaşma biyomekanizmasında önemli rol oynadığından 0 grubu insanların aşırı kanama durumlarına daha duyarlı oldukları söylenebilir. Diğer yandan, 0 grubu dışındaki gruplarda iskemik kalp hastalığı gibi pıhtılaşmaya bağlı yaygın sağlık sorunlarının oluşturduğu tehdide yatkınlık olduğu gösterilmiştir.
Sizin sorunuza geri dönecek olursak, evet, kan gruplarıyla bağışıklık sistemi arasında genetik düzeyde bir korelasyona işaret eden bulgular vardır. Örneğin bir araştırmada 0 fenotipli bireylerde TNF-alfa (Tumor Necrosis Factor) ve IL-6 (interlökin) gibi çok önemli bağışıklık moleküllerinin monositlerden daha yüksek miktarda salgılandığı tespit edilmiş ve bu bulgu 0 fenotipi bireylerdeki bazı kanser alt türlerindeki daha az görülme sıklığıyla ve uzun yaşam süreleriyle ilişkili olarak yorumlanmıştır. Öte yandan bir başka araştırmada aynı bulgu 0 fenotipli bireylerde midedeki Helicobacter pylori enfeksiyonlarına verilen şiddetli immün cevap ve sonrasında görülen mide ülseri ve mide kanaması gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Blood Groups And Red Cell Antigens, Dean L. (28 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 28 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı