Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yiğit Temelli
Yiğit Temelli
1,609 UP
Üye
2

Kan grubuna göre bağışıklık sisteminde değişiklik olur mu? Kan grubuna göre bağışıklık sistemi zayıflar veya güçlenir mi?

A ve B kan gruplarında 0 kan grubuna göre tek çeşit antikor bulunması immun sistemde değişime sebep olur mu? Olursada diğerlerinden daha güçlü ve güçsüz olmasına yol açabilir mi?
5,627 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bilgehan Karaca
Hekim

Yaygın olarak sadece AB0 sınıflaması ve Rh sınıflaması bilinse gerçekte çeşitli insanlardaki kırmızı kan hücrelerini sınıflandırmak için şu anda kullanılan 36 ayrı kan grubu sistemi mevcuttur. Toplam 346 tip antijen kan grubu sistemleri içinde ele alınır.

A, B ve Rh antijenleri 346 tane içinde sadece 3 antijen tipidir. Normalde kırmızı kan hücrelerinin zarlarında spesifik protein alt tipleri olarak bulunan antijenler ile hastalık kategorileri arasında doğrudan bir bağlantı kurulamaz. Fakat antijen tiplerinin kalıtılan genetik kökenleri oldukları bilindiğine göre çeşitli antijen tipleri ile bazı hastalıklar ve metabolik varyasyonlar arasında genetik düzeyde bir ilişki ya da korelasyon olabileceği düşünülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

AB0 ve Rh sistemleri çok kolay test edilip dünya genelinde bireyler tarafından yaygın olarak bilindiğinden çeşitli çalışmalar sırasında metodolojik olarak büyük bir kolaylık oluştururlar. Sonuçta 36 kan grubu sistemi ve metabolik rahatsızlıklar arasında ilişkiyi araştıran bir çalışma yapıyorsanız 36 çeşit grubunu bilen (muhtemelen) kimseyi bulamazsınız, kendiniz tespit etmeniz gerekir ki bu da araştırmacı için büyük bir malî zorluk oluşturur. Fakat kim AB0 grubunu bilmez ki? Bu nedenle kan grubu antijenleri ile metabolik rahatsızlık arasındaki olası ilişkileri arayan çalışmalar AB0 ve Rh grupları üzerinde kümelenmiştir.

Şimdiye kadar şüphe uyandıran ve gerçek bir ilişkiye işaret eden bazı çalışmalar olmuştur. Örneğin 0 grubu insanların kanlarında Faktör VII ve von Willebrand faktörü denen proteinlerin diğer gruplara göre %25 daha az olduğu tespit edilmiştir. Bu proteinler pıhtılaşma biyomekanizmasında önemli rol oynadığından 0 grubu insanların aşırı kanama durumlarına daha duyarlı oldukları söylenebilir. Diğer yandan, 0 grubu dışındaki gruplarda iskemik kalp hastalığı gibi pıhtılaşmaya bağlı yaygın sağlık sorunlarının oluşturduğu tehdide yatkınlık olduğu gösterilmiştir.

Sizin sorunuza geri dönecek olursak, evet, kan gruplarıyla bağışıklık sistemi arasında genetik düzeyde bir korelasyona işaret eden bulgular vardır. Örneğin bir araştırmada 0 fenotipli bireylerde TNF-alfa (Tumor Necrosis Factor) ve IL-6 (interlökin) gibi çok önemli bağışıklık moleküllerinin monositlerden daha yüksek miktarda salgılandığı tespit edilmiş ve bu bulgu 0 fenotipi bireylerdeki bazı kanser alt türlerindeki daha az görülme sıklığıyla ve uzun yaşam süreleriyle ilişkili olarak yorumlanmıştır. Öte yandan bir başka araştırmada aynı bulgu 0 fenotipli bireylerde midedeki Helicobacter pylori enfeksiyonlarına verilen şiddetli immün cevap ve sonrasında görülen mide ülseri ve mide kanaması gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir.

3,370 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Blood Groups And Red Cell Antigens, Dean L. (28 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 28 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close