Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bruce Wayne
Bruce Wayne
24K UP
Üye 17 Aralık 1 Cevap
4

Kağıtlar 7'den fazla kez katlanabilir mi?

Bir A4 kağıdını 7den fazla kez katlamak mümkünmü mesela eziciyle ya da üstüne kütlesi cok fazla olan bir cisimi üstüne koyarsak 8-9 kez katlayabilirmiyiz Ve bu kağit neden 7den fazla kez katlanmiyor katlaniyır ise de neden bu kadar zor
326 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 17 Aralık

Hepimizin kulağına çalınan bir efsane var: "Bir kağıdı 7'den fazla kez katlayamazsınız." Bu sanki bir doğa yasası gibi kabul edilmiş, tıpkı "Dünya düzdür" söylemi gibi tarihi bir hurafe. Ama biraz düşünelim: Bu gerçekte bir fiziksel imkânsızlık mı, yoksa elimizdeki sıradan A4 kağıdını zorlayınca kırışıp yırtıldığı için mi böyle düşünüyoruz?

Aslında doğru teknikleri ve yeterli kaynakları kullanırsanız kağıdı 7'den de, 8'den de, hatta 12'den fazla kez katlamak mümkün. Bu sadece sıradan bir deneyim eksikliği. 2002'de Britney Gallivan isimli bir öğrenci, uzun ve ince bir tuvalet kağıdı rulosuyla yaparak 12 kez katlamayı başardı.[1] Yani biz kağıt katlama sınırını günlük hayatta kullandığımız kalın, çok katmanlı, A4 boyutlu kağıtlardan yola çıkarak varsayıyoruz. Oysa, uzunluk-genişlik oranı, kağıdın kalınlığı, esneme kabiliyeti, hatta sizin uyguladığınız katlama stratejisi bu işin püf noktaları.

Şöyle düşünün: Katlama dediğiniz şey, kağıdın kalınlığını üstel bir fonksiyonla artırır. Yani başlangıçta kalınlığında bir kağıt aldınız diyelim. Bir kere katladığınızda kalınlık , iki kere katladığınızda , üç kere katladığınızda olur. Genel formül:

Tüm Reklamları Kapat

İşte bu üstel artış kağıdı geometrik olarak daha kalın, daha az esnek hale getiriyor. Günlük hayatta elinizle, sıradan bir A4'ü 7 kez katlamak zor. Niye? Çünkü 7 kat sonrası kalınlık katına çıkıyor. Artık kağıdın direnci artıyor ve katlamaya çalıştıkça sanki bir metal plaka katlıyormuşsunuz gibi bir his veriyor.

Ama bu imkânsız olduğu anlamına gelmiyor. İmkânsız diye düşündüğümüz çoğu şey, aslında bizim sınırlı şartlarımızdan kaynaklanıyor. Düşünün: İhtiyacınız olan şey doğru boyutta, daha ince bir kağıt veya belki de devasa bir tuvalet kağıdı rulosu. Uzunluğu, esnekliği, inceliği ayarlarsanız; hatta gereken enerjiyi (iş gücünü) ya da makine gücünü sağlarsanız daha fazlasını yapabilirsiniz. Formülün ve üstel fonksiyonun dayattığı bir fiziksel bariyer yok; sadece pratik bir bariyer var. Mesela siz incecik, yarı saydam, çok uzun bir kağıt alın, bir uçtan diğer uca katlama stratejisini iyi planlayın, belki hafifçe ısıtın ya da nemlendirin, özel pres makineleri kullanın, göreceksiniz ki 7 sayısı aşılabilir. Bu bir eşik değil, yalnızca ortak bir deneyim sınırı.

Bakın roket bilimi bile ilk başta "Mümkün değil, atmosferi geçemezsin" diyenleri haksız çıkardı. İlk uçaklar yerde üç beş metre yükselse başarı kabul edilirken, şimdi sesten hızlı gidilir hale geldi. Demek ki imkânsız sandığımız şeyler teknolojik ve teknik sınırlar aşılınca yapılabiliyor. Kağıt katlamak da öyle. 7 kat efsanesi bir efsane olmaktan öteye geçmiyor. Eğer uzunluğu L, kalınlığı t olan bir kağıdı katlamak istiyorsanız, size Britney Gallivan'ın formülü de rehber olabilir:

Tüm Reklamları Kapat

Bu formüldeki , katlama sayısını; kağıt uzunluğunu; kağıdın kalınlığını temsil ediyor. Bu da gösteriyor ki, yeterli uzunluğa sahip, doğru oranlanmış bir kağıdı kullanırsanız, katlama sayısı için teorik bir üst limit yok, sadece pratik zorluklar var.

Dolayısıyla karşınıza gelip "Kağıdı 7 kezden fazla katlayamazsın" diyen biri olursa, "Bu tamamen şartlara bağlı. Malzemeyi, koşulları, tekniği, boyutu değiştirirsem neden olmasın canım benim?" diye cevap verebilirsiniz. Nasıl ki Everest'e tırmanmak ilk başta imkânsız görünürken şimdi bir rota haline geldiyse, kağıdı 7'den fazla katlamak da "fiziksel bir yasak" değil, sadece yanlış anlaşılmış bir meydan okumadır.

Kaynaklar

  1. C. Q. Choi. How Many Times Can You Fold A Piece Of Paper In Half?. (7 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 17 Aralık 2024. Alındığı Yer: LiveScience | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
15
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close