Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Kafkas Bizonu Türkiye'de hangi şehirlerde yaşadı?

Şu anda nesli tükenmiş olduğunu bildiğimiz Kafkas Bizonu, isminden de anlaşılacağı üzere sadece Kars Ardahan taraflarında mı yoksa Güneydoğudan Marmaraya uzanan tüm Anadolu'da mı yaşadı?
4,295 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Selahattin Kırım
sağlık memuru

73 yaşındayım..babam bir askeri personeldi ve birçok ücra yerlerde yaşadık...ilginç bir durumu aktarmak istiyorum...çatalcaya bağlı o zamanki adı yassıviran ve kızılcaali olan bir köylerin epey uzağında terkos ormanlarına yakın bir yerde küçük askeri birlik vardı..çocukluğumda ilk hatırladığım yerler burasıdır..babam köylülerle iyi ahbaptı..sık sık ihtiyaçlarımızı karşılamak için gelir giderlerdi..çok iyi hatırlıyorum bir gün heyecan içinde ''yabani manda' vurduklarını anlatıyorlardı.daha önce dedelerden duymuşlar ama görmemişler..bu heyecan günler sürdü, anlatılanları hep aklımda kaldı..yerli mandaya göre boynuzları küçük ve kambur diyorlardı..etini sucuğa vermişler..ama hala bu mahluk yenir mi yenmez mi diye babama soruyorlardı...bu muhabbet haftalarca sürdü..baban durumu o zaman ki komutanı alb. Burhanettin Deran'a aktarmış.(bu kişi yıllar sonra 'pınarın başında su verdin içtim/Ayşem bestesiyle tanınındı) komutanın araştırmasına göre yabani sığır olduğu belirlendi..askeri devriyeler çıkarılıp takipler yapıldı..o zamanki top mevzileri-korugan denilen bazı beton yapılar içinde izleri bulunmuş..ancak bir daha canlısına rastlanmamış..bunlar kayıt altına alınmış mı bilemem ama ben bu olayı çok iyi hatırlıyorum..belkide trakyada ki son bizon du. ikinci anım da toros dağlarında 1970 yılında son parsı vuran ve bununla öğünen bir köylüyle tanışmamdır..gazetelere geçmiş olay..bunları konuştuğumuzda yıl 1993 dü..neye ki 2019 yılında bu hayvanın hala tek tük anadoluda fotokapanlara takıldığı görüldü...saygılarımla...

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Demir
Enes Demir
47K UP
Araştırmacı

17. yüzyılda Kafkas bizonları Batı Kafkasya’nın geniş bir bölgesinde yaşıyordu. 19. yüzyılın sonuna doğru ise dağlardaki insan yerleşiminin yoğunlaşması sonucu yerleşim alanları onda birine kadar düştü. Kafkas bizonlarının 1860'larda nüfusları 2000 civarındaydı, ancak kaçak avlanma sonucu 1917'de 500'e ve 1921'de 50'ye düşürüldü.

Avrupa bizonu olarak da bilinen Kafkas bizonu, Amerika bizonundan daha küçüktür. Eskiden Türkiye’de ve Avrupa kıtasında yaşayan Kafkas bizonu günümüzde sadece Azerbaycan, Ukrayna, Belarus, Rusya ve Polonya’daki milli parklarda bulunmaktadır. Sayıları oldukça az olan Kafkas bizonları Türkiye’de nesli tükenmiş hayvanlar arasındadır. Dünyada ise nesli yüksek riskli durumda bulunmaktadır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

471 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Miniyol. Türkiye’de Nesli Tükenen Hayvanlar | Miniyol. Alındığı Tarih: 14 Kasım 2022. Alındığı Yer: Miniyol | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close