Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Raka Rom
Raka Rom
1,284 UP
Üye
6

Kadınların meme ucuyla erkeklerin meme ucu arasında bir fark var mı?

2,460 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Fonksiyonel olarak hayır; bir erkeğin meme dokusu ve meme uçları da kadınlarınki gibi fonksiyonel olabilir ve süt üretebilir.[1] Hatta yapılan bir çalışmada, erkek sütü ile kadın sütü incelendi, erkek sütünün yeni doğum yapmış bir kadının ürettiği ve en hayati memeli sütü olarak görülen kolostrum ile aynı besleyicilik aralığında olduğu görüldü.[2]

Ama tabii ki evrimsel ve genetik olarak erkeklerin süt üretecek biçimde seçilmemiş olmasından ötürü, bu fonksiyon potansiyeli genellikle pratik bir işleve dönüşmüyor.[3] Bunun sebeplerinden biri, ergenlik sırasında kadınlarda oksitosin ve prolaktin seviyeleri artarken, erkeklerde bu olmuyor; dolayısıyla erkekler, kadın meme dokusunun ergenlikte geçirdiği değişimlerden geçmiyor (örneğin kadınların kanında erkeklerinkinden %30 civarında daha fazla prolaktin bulunuyor; gebelikte bu oran 10 kat artıyor).[5] Buna bağlı olarak ergenlikte kadınların sütbezi kanalları dallanıp budaklanırken, erkeklerinki genellikle küçülüyor. Ama işlevini tamamen yitirmiyor ve uyarıldıklarında tekrar genişleyebiliyorlar.

Memenin areola bölgesi (meme ucu ve etrafındaki koyu kısım) kadın ve erkeklerde yakından bakıldığında neredeyse ayırt edilemeyecek kadar benzer:

Tüm Reklamları Kapat

Hangisi kadın hangisi erkeklere ait, tahmin edebilir misiniz?
Hangisi kadın hangisi erkeklere ait, tahmin edebilir misiniz?
Instagram

Yapılan bir incelemeye göre erkeklerin meme uçları kadınlarınkinden %36 civarında daha küçük ve kadınlarda meme ucu alanı ve büyüklüğü konusunda daha geniş bir çeşitlilik var.[4]

Konuyla ilgili bir videomuz buradan izlenebilir.

252 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. D. Rohn. (1984). Galactorrhea In The Adolescent. Journal of Adolescent Health Care, sf: 37-49. doi: 10.1016/S0197-0070(84)80244-2. | Arşiv Bağlantısı
  2. J. K. KULSKI, et al. (1981). Composition Of Breast Fluid Of A Man With Galactorrhea And Hyperprolactinaemia. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, sf: 581-582. doi: 10.1210/jcem-52-3-581. | Arşiv Bağlantısı
  3. N. Swaminathan. Strange But True: Males Can Lactate. (6 Eylül 2007). Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
  4. A. J. Kelly, et al. (2018). Male And Female Nipples As A Test Case For The Assumption That Functional Features Vary Less Than Nonfunctional Byproducts. Adaptive Human Behavior and Physiology, sf: 344-353. doi: 10.1007/s40750-018-0096-1. | Arşiv Bağlantısı
  5. M. Thomsen. Male Lactation: Can A 33-Year-Old Guy Learn To Breast-Feed?. (24 Mayıs 2011). Alındığı Yer: Slate Magazine | Arşiv Bağlantısı
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close