Evet, Bir kız çocuğu yumurtalıklarında yumurta hücreleri (oositler) ile doğar. Hamileliğin 5. ayına gelindiğinde dişi fetüsün yumurtalıklarında yaklaşık 7 milyon oosit bulunur. Yumurtaların çoğu yavaş yavaş yok olur ve geriye doğumda yaklaşık 1 ila 2 milyon adet kalır. Doğumdan sonra oosit gelişmez. Ergenlik çağında geriye yalnızca 300.000 kadarı kalır; bu, ömür boyu doğurganlık için fazlasıyla yeterlidir.
Oositlerin yalnızca küçük bir yüzdesi yumurtaya olgunlaşır. Olgunlaşmayan binlerce yumurta dejenere olur. Dejenerasyon menopozdan önceki 10 ila 15 yıl içinde daha hızlı ilerler. Hepsi menopozla gitti. (Menopoz, son adet döneminden 1 yıl sonraki dönem olarak tanımlanır.)
Bir kadının üreme yaşamı boyunca yalnızca yaklaşık 400 yumurta salınır; genellikle her adet döngüsünde bir tane olmak üzere. Serbest bırakılana kadar yumurta, hücre bölünmesinin ortasında asılı olarak folikülünde hareketsiz kalır. Dolayısıyla yumurta vücudun en uzun ömürlü hücrelerinden biridir. Hareketsiz bir yumurta, hücrelerin genellikle yaptığı gibi kendini onaramadığından, kadın yaşlandıkça hasar olasılığı artar. Bu nedenle, bir kadının hayatının ilerleyen dönemlerinde bebek sahibi olması durumunda kromozomal veya genetik bir anormallik olasılığı daha yüksektir.